Ståle Lindblad gir deg her oversikten for å hjelpe deg med å ta kontroll over dine Facebook-data.
Ståle Lindblad gir deg her oversikten for å hjelpe deg med å ta kontroll over dine Facebook-data.

Få kontroll over Facebook-dataene dine

Her er en oversikt over hvordan du kan kontrollere informasjonen Facebook har samlet om deg.

Publisert

Facebook og Google samler inn mye informasjon om oss. I motsetning til det som ofte hevdes i diskusjoner, så har begge teknologigigantene gode verktøy som gir deg oversikt og kontroll med dataene dine.

Hver gang presse og politikere diskuterer personvern og sosiale medier, så kommer det påstander om at vi ikke vet hvilken informasjon som samles inn, og hvordan Facebook og Google bruker dataene våre. Det er en myte. Jeg har tidligere beskrevet hvordan Facebook-algoritmene, LinkedIn- algoritmene og Instagram-algoritmene virker.

Sannheten er at både Facebook og Google har gode verktøy som lar deg se, endre og slette informasjonen de har lagret om deg. Verktøyene har utviklet seg over tid, og har etter hvert blitt ganske enkle å bruke. Her er en oversikt over de viktigste Facebook-verktøyene:

Personvernsjekk

Facebooks personvernsjekk er en samling hjelpefunksjoner som leder deg gjennom de viktigste personverninnstillingene. Det gjør at du slipper å lete deg frem til hver enkelt innstillingen og forklaringen. Personvernsjekken er delt inn i ulike kategorier som tar for seg ulike deler av personvernet.

Facebooks personvernsjekk er tilgjengelig gjennom menyen eller denne lenken: https://www.facebook.com/privacy/checkup/

Snarveier for personvern

Snarveier for personvern er en side som samler de ulike personverninnstillingene og -verktøyene etter kategori. Her er for eksempel alle innstillinger, informasjon om annonseprofiler og aktuelle hjelpetekster samlet under kategorien «Annonsepreferanser».

Snarveier for personvern er tilgjengelig gjennom menyen eller denne lenken: https://www.facebook.com/privacy

Aktivitetsloggen

Alle aktiviteter du gjør på Facebook registreres i aktivitetsloggen. Alle innlegg, kommentarer, likes, søk, videovisninger og så videre er registrert i aktivitetsloggen.

I aktivitetsloggen kan du se aktivitetene dine kronologisk, fra dag til dag, eller etter kategorisert etter aktivitetstype. Den viser også hvem som har tilgang til å se informasjonen knyttet til aktivitetene.

Du kan velge å slette aktiviteter fra aktivitetsloggen. Aktiviteter som slettes vil heller ikke brukes av algoritmene som velger hvilke poster og annonser du får se.

Aktivitetsloggen er tilgjengelig gjennom menyen eller denne lenken:

https://www.facebook.com/ditt.brukernavn/allactivity

Annonsepreferanser

Facebooks annonsepreferanser gir deg informasjon og kontroll over din annonseprofil og annonsører som har brukt profilen til å målrette annonser.

I listen over annonsører kan du se hvilke annonsører som har vist deg annonser nylig, hvilke annonsører du eventuelt har skjult og hvilke annonser du har klikket på. Du kan også velge å skjule annonsører fra listen. Da vil ikke annonsøren kunne vise sine annonser til deg.

Under kategorien emner kan du velge om du vil se færre annonser om sensitive temaer som alkohol og politikk.

Under innstillinger på annonsepreferanser kan du se og endre på innstillingene og opplysningene som brukes for å målrette annonser. Du kan se hvilke interessekategorier som brukes og hvilke annonsører som har målrettet annonser mot deg både på og utenfor Facebook.

I tillegg til å se informasjonen kan du også slette eller endre informasjonen.

Annonsepreferansene er tilgjengelige gjennom menyen eller denne lenken: https://www.facebook.com/adpreferences/advertisers

Aktiviteter utenfor Facebook

Under Aktivitet utenfor Facebook får du oversikt over hvilke aktører som har samlet informasjon om aktiviteter på deres nettsider og sendt dette til Facebook. Det er også en oversikt over hvilken informasjon som er sendt.

Du kan slette informasjon eller blokkere enkeltaktører fra å kunne samle og sende informasjon til Facebook.

Aktiviteter utenfor Facebook er tilgjengelig gjennom menyen eller denne lenken: https://www.facebook.com/off_facebook_activity/

Hvorfor ser jeg dette innlegget?

På Facebooks mobilapp har du en liten menyknapp øverst i høyre hjørne på hvert enkelt innlegg og annonse. På denne menyen er det et valg som heter «Hvorfor ser jeg dette innlegget?».

Under dette menyvalget viser Facebook hvilke signaler algoritmen har brukt for å velge ut at akkurat det innlegget eller akkurat den annonsen ble plassert i din nyhetsstrøm. Ved å klikke på et av signalene kan du se hvorfor algoritmen har vektlagt det aktuelle signalet for deg.

På menyen har du også ulike valg for å påvirke hvordan algoritmen velger ut poster og annonser, for eksempel ved å skjule innhold fra enkelte aktører eller se mindre av enkelte typer innhold.

«Hvorfor ser jeg dette innlegget?» er tilgjengelig gjennom menyen øverst til høyre på hvert innlegg i Facebooks mobilapper.

Hjelp og støtte

På Facebooks hjelpesenter er det en egen side for hjelp knyttet til personvern og sikkerhet. Her er artiklene plassert i kategorier etter ulike temaer.

Hjelpesiden for personvern er tilgjengelig gjennom menyen eller denne lenken: https://www.facebook.com/help/238318146535333/

Powered by Labrador CMS