Facebook har fjernet tre milliarder falske kontoer i år

Antallet poster med uønsket innhold øker jevnt, men en fersk rapport viser at Facebooks systemer fanger opp en stadig større andel før det når ut til brukerne.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Facebook har fjernet 3 milliarder falske kontoer i år

Onsdag presenterte Facebook en rapport om arbeidet de har gjort for å fjerne uønsket innhold i andre kvartal. Selv om antallet poster med uønsket innhold øker jevnt, så viser rapporten at Facebooks systemer fanger opp en stadig større andel før det når ut til brukerne.

Slettet 1,7 milliarder falske kontoer i Q2

Trakassering, hatprat, barnemishandling, sex og spam er blant innholdet som bryter med Facebooks regler, og som fjernes daglig fra plattformen. Mens rapportering fra andre brukere tidligere var den viktigste kilden til å luke ut uønsket innhold, er det nå plattformens egne systemer som fjerner mesteparten før det når ut til brukerne. Av 2,3 millioner poster med barnemishandling og -nakenhet som ble fjernet i andre kvartal, ble hele 97,9% fanget opp av Facebooks egne systemer.

Den største kategorien uønsket innhold er sex og nakenhet. Hele 32,8 millioner poster i denne kategorien ble fjernet i andre kvartal, en liten økning fra 31,9 millioner i første kvartal. På en knepen andreplass er hatprat, med 31,5 millioner fjernede poster i andre kvartal. Antallet poster med hatprat vokser imidlertid kraftig fra kvartal til kvartal, så det er ingen stor overraskelse om hat er mer utbredt enn nakenhet og sex på verden største sosiale medium allerede i inneværende kvartal.

Den største utfordringen i volum er imidlertid falske kontoer. Ifølge rapporten blokkeres flere millioner forsøk på å opprette falske kontoer hver dag. Likevel er det flere millioner kontoer som blir oppdaget først etter at de er opprettet, ofte i løpet av minutter. I andre kvartal slettet Facebook 1,7 milliarder falske kontoer, en økning fra 1,3 milliarder i første kvartal. Til sammenligning har Facebook 2,9 milliarder aktive brukere hver måned. Facebook antar at ca. 5% av brukerkontoene til enhver tid er falske.

Flinkere til å fjerne uønsket innhold

Poster fra terrorister og andre farlige organisasjoner utgjorde også en betydelig andel av det uønskede innholdet, med 13,3 millioner slettede poster. En av organisasjonene som står på Facebooks terrorliste er Taliban, som nylig tok makten i Afghanistan. Under presentasjonen av rapporten fikk Guy Rosen, Facebooks direktør for integritet, spørsmål om Facebook vil fjerne Taliban fra terrorlisten hvis de blir anerkjent som rettmessige makthavere i landet.

- Taliban står på listen fordi de er definert som en terrororganisasjon av amerikanske myndigheter. Hvis de blir fjernet fra myndighetenes terrorliste vil Facebook gjøre en egen vurdering av om de bryter med våre plattformregler før vi beslutter om de fjernes fra vår liste eller ikke, var Rosens svar.

Med det økende antallet uønskede poster som blir fjernet er det et interessant spørsmål om økningen skyldes at det postes mer uønsket innhold, eller om Facebook har blitt flinkere til å fjerne det. For å adressere dette spørsmålet har Facebook lansert måltallet ‘utbredelse’. Det angir hvor stor andel det uønskede innholdet utgjør av det totale antall innholdsvisninger på Facebook. Med andre ord et anslag på hvor mye som slipper igjennom Facebooks kontroll.

Facebook angir utbredelse kun for tre av kategoriene med uønsket innhold. Av poster med voldelig innhold anslår Facebook at utbredelsen er 0,03 til 0,04%, altså 3-4 visninger av voldelig innhold for hver 10.000 visning totalt. Det er en reduksjon fra ca. 0,24% i tredjekvartal 2019. Poster med hatprat har en utbredelse på 0,05%, ned fra ca. 0,11% for et år siden. Den siste kategorien er sex og nakenhet, hvor utbredelsen siste kvartal var 0,04%. Det er en nedgang fra ca. 0,13% i begynnelsen av 2019. Ifølge deres egne vurderinger blir Facebook med andre ord stadig flinkere til å fjerne uønsket innhold.

Eget kapittel om Covid-19

Facebook har den siste tiden fått sterk kritikk for å bidra til spredning av feilinformasjon om Covid-19 og vaksiner. Som et svar har selskapet lagt inn et eget kapittel om temaet i rapporten. Her forteller de at de fjernet over 20 millioner poster fra Facebook og Instagram for brudd på plattformenes Covid-19-regler. De fjernet også 3000 kontoer, sider og grupper for spredning av ulovlig Covid-19-innhold.

I samarbeid med uavhengige faktasjekkere, som norske Faktisk.no, merket Facebook i andre kvartal over 190 millioner poster som usanne, delvis usanne eller villedende. Disse postene ble også nedprioritert i nyhetsstrømmen.

Ifølge Facebooks egen spørreundersøkelse med 17 millioner deltakere fra 200 land har vaksineskepsisen blant deres brukere i USA gått ned med 50% siden begynnelsen av året. Trenden er den samme i en rekke andre land, selv om utslagene er mindre.

Powered by Labrador CMS