Finansminster Trygve Slagsvold Vedum er ikke på Twitter. Nå vil Finansdepartementet slå hardt ned på falske Vedum-kontoer i sosiale medier.
Finansminster Trygve Slagsvold Vedum er ikke på Twitter. Nå vil Finansdepartementet slå hardt ned på falske Vedum-kontoer i sosiale medier.

Finansdepartementet reagerer på falske Vedum-kontoer på Twitter

– Et viktig tiltak mot falske nyheter

Publisert

Falske kontoer på sosiale medier har vært et problem i mange år og særlig under den amerikanske valgkampen i 2016 fikk fenomenet global oppmerksomhet. Men det har vært et problem så lenge det har vært sosiale medier.

I 2012 lagde Aftenposten en sak om falske kontoer, da var det politiet som sleit med falske kontoer.

– Folk skal føle seg trygg

Mandag gikk Finansdepartementet ut på Twitter og informerte om at finansminister Trygve Slagsvold Vedum ikke har sin egen Twitter-konto og at de vil slå ned på falske Twitter-kontoer.

Vedum er en av bare tre statsråder som ikke har egen Twitter-konto, størst av dem er Jonas Gahr Støre med sine over 155 000 følgere. Til sammenligning har Odd Roger Enoksen 37 følgere i skrivende stund.

KOM24 har tirsdag vært i kontakt med Finansdepartementet for å høre om det er et stort problem med falske Twitter-kontoer av Vedum og hva slags problemer det kan skape.

Vi sendte syv spørsmål på e-post og fikk et samlet svar på det vi lurte på;

– Folk skal føle seg trygge på at informasjon som tilsynelatende kommer fra Finansdepartementet eller finansministeren, faktisk gjør det, skriver kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen.

Hun peker på at å rapportere inn falske kontoer, som fremstår som ekte, er et viktig tiltak mot falske nyheter og for å ivareta tilliten til dem som myndigheter.

Samarbeider med NSM

– Kontoer som er åpenbare parodier utfordrer ikke dette på samme måte, fordi det fremgår tydelig at det ikke er vi som er avsender. Vi skiller derfor mellom parodi-kontoer og kontoer av typen vi rapporterte inn i går, som ga tydelig inntrykk av å være finansministerens offisielle twitterkonto. Det er helt i tråd med Twitters egne retningslinjer, skriver hun videre.

Wålen skriver at det ikke er et utbredt problem med falske Vedum-kontoer, men at de følger nøye med og har godt samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet i slike saker.

– NSM har en egen beredskapsordning for sosiale medier og hjelper oss med å få rask respons når vi rapporterer inn falske kontoer. Kontoen ble tatt ned kort tid etter vi rapporterte den i går, skriver hun.

Powered by Labrador CMS