Familien Barsnes-Simonsen koser seg i studio under innspillingene av episodene til «Forsetet mot baksetet». Den tidligere NRK-profilen har liten følelse av å være på jobb når de først går i studio. Da er det bare lek og moro.
Familien Barsnes-Simonsen koser seg i studio under innspillingene av episodene til «Forsetet mot baksetet». Den tidligere NRK-profilen har liten følelse av å være på jobb når de først går i studio. Da er det bare lek og moro.

Tidligere NRK-profil Stian lager quiz på podkast

– Det er slitsomt å finne på en quiz spontant fra hukommelsen hver gang vi er ute på biltur, derfor fikk jeg ideen om «forsete mot baksete».

Publisert

– Akkurat nå har podkasten cirka 23.000 nedlastninger , det er fantastisk. Det er jeg veldig glad og stolt over.

Det sier programleder for podkasten «Forsetet mot baksetet» og tidligere NRK-profil Stian Barsnes-Simonsen når KOM24 intervjuer han 15. juli.

Til daglig er han kreativ leder i Nordic Screens og avdelingsleder for Nordic Family. Der spesialiserer han seg på å lage innhold for barn og unge på plattformene de faktisk befinner seg på.

«– Du? Hvorfor finnes det ikke en god podkast for familier som både barn og voksne kan høre på sammen? Jeg elsker å høre på podkast, men jeg finner liksom ikke noe vi kan høre på i bilen sammen.»

Ideen om en quiz-podkast kom på en treningstime hvor en kompis kom bort til han og sa:

«– Du? Hvorfor finnes det ikke en god podkast for familier som både barn og voksne kan høre på sammen? Jeg elsker å høre på podkast, men jeg finner liksom ikke noe vi kan høre på i bilen sammen.»

Akkurat den tanken hadde også slått Barsnes-Simonsen, som også er en stor fan podkast. Selv har han to barn som så vidt kommer seg ut av oppkjørselen før de begynner å rope: «QUIZ QUIZ, KAN VI HA QUIZ?», når de er ute på biltur.

– Det er veldig hyggelig, men også litt slitsomt å finne på en quiz spontant fra hukommelsen hver gang vi er ute på biltur, derfor fikk jeg ideen om «forsete mot baksete»., forteller Barsnes-Simonsen til KOM24.

Ønsker å samle familier

Gjennom flere år i NRK har Barsnes-Simonsen vært opptatt av verdiene, minnene og opplevelsene voksne og barn får sammen når de ser på det samme eller lytter til det samme. Det kan være nyttig innimellom å lage produkter som har den hensikt å samle familien rundt «bålet».

– Det er en ting å samle familier i god gammeldags TV-stil med Melodi Grand Prix eller Sommerhytta på skjermen. Men det å lykkes med det samme på nye plattformer som podkast, Tik Tok, eller YouTube er ikke like lett.

Mye av innholdet de i Nordic Screens lager er det de kaller for Edutainment. Alt de lager skal ha en verdi av læring eller at de løfter fram tematikk som er viktig for samfunnet. NAF er opptatt av trafikksikkerhet samtidig som de også ønsker å skape gode øyeblikk for hele familien på biltur. Derfor ble det et naturlig samarbeid mellom partene.

– Man kan si hva man vil, men det å være på biltur med familien er jo ikke alltid en dans på roser. Det kan både bli litt kjedelig, det kan bli diskusjoner, det kan bli varmt og det kan bli trangt. Så da jeg tok kontakt med NAF og presenterte ideen så hoppet de umiddelbart på ideen.

Barna er programledere

NAF hadde også tenkt på hvorfor det ikke finnes en god podkast for barn og voksne. Derfor ble de enige med Barsnes-Simonsen om at han kunne skape fem pilotepisoder til påskeferien tidligere i år. Ideen var å lage en quiz som er gøy å høre på, hvor lytterne også får delta, konkurrere mot hverandre samtidig som de lar seg underholde.

– Vi fikk veldig god respons på dem, så da fikk vi lov til å lage fem nye episoder til sommerferien. Nå håper vi på nye episoder til både høstferie, juleferie og påskeferie.

I starten var han tydelig ovenfor NAF om at ideen fungerte like godt uten han. Grunnen til at han sammen med barna endte opp med å bli programleder var rett og slett fordi de er genuint opptatt av quiz.

– Vi quizer hele tiden i bilen, så da jeg spurte barna om de kunne tenke seg å være med på dette var de enkel å be. Teodor på tretten er teatergutt, alt som innebærer eksponering er han veldig lett å få med på. Mens Erica på åtte ikke er så opptatt av det. Hun er mer styrt av det som virker moro. Men hun var også positiv fordi hun er veldig glad i quiz.

Glad i quiz

– Du var programleder for blant annet Amigo, har du alltid vært interessert i quiz?

– Absolutt! Jeg kombinerer den gode gamle quizen med læring. Jeg lager noe som virker som renspikka underholdning, men som faktisk har læringselementer i seg. I denne quizen har vi spørsmål med tema rettet mot trafikksikkerhet som naturligvis er viktig for NAF.

I tillegg til trafikkspørsmål sørger de for å ha andre tema. Han er bevisste på at folkene bak spørsmålsbanken legger inn spørsmål som de vet at hans familie ikke kan, men som mange andre familier kan.

– For eksempel har vi med Cecilie Skog. Hun ringer inn et par ganger fordi jeg og barna mine, det er litt trist å innrømme det, men vi er så dårlige på å gå tur i naturen. Det er min skyld, vi har vært veldig lite ute i naturen sammenlignet med de fleste norske familier. Derfor er det gøy at det kommer noen spørsmål om skog og natur, spesielt nå som veldig mange er på tur rundt omkring i Norge.

– Jeg håper det kan bli en fin effekt at det er noe barn og voksne kan glede seg til, til neste ferie. Da blir det ny runde med quiz.

Powered by Labrador CMS