Henrik Sunde ser på Ola Borten Moe som den ideelle statsmann.
Henrik Sunde ser på Ola Borten Moe som den ideelle statsmann.

MENINGER:

Medielogikk vs Ola Borten Moe

«De deltar på realityshow, knipser småklamme selfies med internasjonale filmstjerner og enkelte har en påtatt sportsinteresse. Listen over hva politikerne gjør for å nå hjem hos folk er med årene blitt lang. Til tider fremstår det som om dagens politikk er en overfladisk forestilling.», skriver Henrik Sunde.

Publisert

Forståelig? Ja, selvsagt. I en tid hvor medieutviklingen har eksplodert og mulighetene for å profilere seg er stor, skulle denne oppblomstringen nesten bare mangle. Studier viser at politikk i dag er basert på medielogikk og ikke politisk logikk; mediedekning er formet av normene og verdiene til mediene, og deres behov for å få publikums oppmerksomhet. Men som medieforsker Vilde Schanke Sundet nylig tok opp, kan dette i verste fall gå på akkord med demokratiet.

Personlig slår jeg et slag for politikere som kaller en spade for en spade og som ikke er redde for å bli mislikt. I dagens politikerlandskap er det ingen overdrivelse å kalle Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe for utradisjonell og hard. Nylig røsket han opp i Forskningsrådet og sparket hele styret. Ostehøvelkutt på NTNUs campusprosjekt og ikke en krone mer til det nye Vikingskipshuset på Bygdøy. Før fristen til høyere utdanning utgikk, talte han bærekrafts-Norge midt imot og oppfordret ungdommer til å søke på oljerelaterte utdanninger. Da søkertallene til høyere utdanning skulle offentliggjøres ble pressekonferansen selvsagt lagt til oljebyen Stavanger.

I en tid hvor alt tilsynelatende ser ut til å handle om hva som tar seg bra ut i media kontra å ta upopulære politiske avgjørelser, er det fint at ministeren for høyere utdanning ikke er så opptatt av å skinne, men faktisk viser politisk handlekraft. Da er det oppløftende å ha en mann som Ola Borten Moe i statsrådsstolen. Litt traust og grå – kort og godt en som ikke bedriver politikk for Instagram-likes eller for å få seg nye venner.

Noen ser kanskje på dette som negative karakteristikker – men for meg er den ideelle statsmann en som tør å utfordre medielogikken.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS