Sigbjørn Aanes (t.h) jobbet tidligere som statssekretær for Erna Solberg. I dag er han rådgiver i First House. .Foto: Heiko Junge / NTB

VG-kartlegging: Høyre-folk har flest overganger mellom politikk og PR

Siden 2009 har minst 148 personer gått fra politikken til PR-bransjen eller omvendt, viser en kartlegging VG har foretatt. Mer enn én av tre er fra Høyre.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De 148 er enten aktive politikere med bakgrunn fra et PR-byrå, er i PR-bransjen med bakgrunn fra politikken, eller har gått mellom politikk og PR siden høsten 2009, men har annen jobb i dag, viser kartleggingen.

For 128 av dem skjedde overgangen i løpet av mindre enn ett år, mens 54 har kombinert verv eller jobb i politikken med jobb i PR-bransjen.

Høyre er partiet med flest overganger, 59 i alt, mens Arbeiderpartiet ligger på andreplass med 38 og Fremskrittspartiet på tredje med 23.

Svingdøren svekker tilliten til politikerne, mener professor i statsvitenskap Kjell Arne Røvik ved Universitetet i Tromsø.

– Vi har tradisjonelle kanaler for å påvirke politikk, som gjennom valg og gjennom de politiske partiene. PR-byråene står for en betalkanal for påvirkning. Da får man et enda tydeligere skille i demokratiet mellom de som har råd til å betale for å påvirke, og de som ikke har det, sier Røvik til VG.

Hans Geelmuyden i PR-byreået Geelmuyden.Kiese omtaler uttalelsen som «professoralt visvas».

– Overganger mellom politikk, organisasjoner, Bondelaget, LO og advokatbransjen er minst like problematisk, sier han.

Powered by Labrador CMS