–For slottet er dette en krise, og krisekommunikasjon er vanskelig. Spesielt når du har 5,5 millioner interessenter som alle har sin egen mening, skriver Simen Murud Gundersen.

MENINGER:

Slottet har et kommunikasjon­s­problem

«Medieoppslagene reiser i beste fall noen spørsmål både rundt kongens helse, men også rundt krisekommunikasjonen til slottet», skriver Simen Murud Gundersen, kommunikasjonsrådgiver og student

Publisert Sist oppdatert

Da det ble kjent at Hans Majestet kongen var blitt syk og innlagt på sykehus mens han var på en privat reise, er jeg ganske sikker på at det ikke var mange av oss som ble veldig bekymret. 

Vi er blitt vant til at vår konge, som er Europas eldste regent, fra tid til annen er syk, og han har vært innlagt på sykehus flere ganger de siste årene. Da har slottet beroliget befolkningen og fortalt at kongen er syk og det er enklere å behandle ham på sykehus. Dette er effektiv, enkel og fungerende kommunikasjon. Vi har ingen rett til å vite noe mer enn det.

Da det ble kjent at Kong Harald V var innlagt på sykehus på ferieøya Langkawi i Malaysia forsøkte slottet seg på samme forklaring, og jeg kjøpte den. Til å begynne med. For her begynner vi å komme ut på tynn is. 

For fra og med denne beskjeden får befolkningen nesten utelukkende informasjon om hvordan det står til med kongen gjennom mediene, ispedd noen kommentarer om «infeksjon», at «han er i bedring» og «han kan reise hjem om et par dager».

 Dette hadde vært vel og bra, dersom det ikke var for at vi gjennom medias oppslag har fått opplysninger som på mange måter går på tvers av slottets kommunikasjon. Det reiser i beste fall noen spørsmål både rundt kongens helse, men også rundt krisekommunikasjonen til slottet.

Slottets kommunikasjonsavdeling har som oppgave å beskytte kongen, og kongefamilien, men hva om strategien de har lagt fører til usikkerhet rundt kongens helse? 

De som jobber med presse og kommunikasjon på slottet er utvilsomt dyktige, men har de tenkt gjennom hvordan kommunikasjonen oppfattes når forsvaret flyr et flyvende sykehus for å hente Kongen hjem, eller når det opereres inn en «midlertidig pacemaker» hos en pasient med en infeksjon? 

Alle disse tingene, som forresten blir kjent gjennom mediene, skaper et bilde av at dette er langt mer alvorlig enn først formidlet.

For slottet er dette en krise, og krisekommunikasjon er vanskelig. Spesielt når du har 5,5 millioner interessenter som alle har sin egen mening. Men det er en gullkantet regel: Informasjon må aldri, uansett, komme fra uoffisielle kanaler. 

Det er avgjørende å ha kontroll på informasjonsflyten i en krise, og det fremstår for meg som om slottet har forsøkt å skjule noe, men ikke greid å kontrollere narrativet tilstrekkelig. 

Det er synd, for resultatet er at det spekuleres i hvor syk Kongen er, og om det er så alvorlig at vi faktisk trenger å være bekymret for Kongens helse. 

Det er lett å glemme at Kongen er 87 år gammel, han har et aktivitetsnivå som er få forunt, men han er like fullt en aldrende konge, og etter det avisene har gravd fram så ser det ut til at det er grunn til å være bekymret.

KOM24 har vært i kontakt med Slottet, som ikke ønsker å imøtegå kritikken.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS