Sofie Frøysa og Sofie Høgestøl skal sammen lage en oppskrift på hvordan kuppe makten og bli diktator i Norge.

UiO lanserer podkast: Skal kartlegge svakhetene i det norske demokratiet

Komiker, forfatter og samfunnsdebattant Sofie Frøysa skal sammen med sin mentor, Sofie Høgestøl, lage en oppskrift på hvordan hun kan kuppe makta og bli diktator i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Et levende demokrati er avhengig av stadig vedlikehold og fornyelse, det er ferskvare og må aldri tas for gitt. Det krever at vi alle deltar, og hver dag står opp for kjerneverdiene i samfunnet vårt, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Demokratiet bryter sammen

Sofie kupper Norge er et tankeeksperiment om makt og politikk og utforsker hvordan samfunnet, rettsstaten og de demokratiske institusjonene er rigget for å motvirke angrep på demokratiet fra autoritære krefter.

I podkasten lager programleder og diktatorspire, Sofie Frøysaa, sammen med førsteamanuensis i rettsvitenskap Sofie Høgestøl, en oppskrift på hvordan man gjør Norge til et diktatur.

– En rekke institusjoner og rettigheter, som et velfungerende forvaltningsapparat, flerpartivalg med allmenn stemmerett, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, regnes som nødvendige for å realisere et fullverdig demokrati. Undergraving av dette vil redusere kvaliteten til demokratier, og i ytterste konsekvens føre til at demokratiet bryter sammen og erstattes av autoritært styre. Vi håper podkasten vil bidra til refleksjon og engasjement for demokratiet vårt, sier Stølen.

Seks episoder

Gjennom seks episoder skal komiker, forfatter og samfunnsdebattant Sofie Frøysaa kartlegge svakhetene i det norske demokratiet. Sammen med sin mentor, Sofie Høgestøl, skal hun lage en oppskrift på hvordan hun kan kuppe makta og bli diktator i Norge.

Sofie Høgestøl er jurist og førsteamanuensis i rettsvitenskap ved UiO. Hun har doktorgrad fra Norsk senter for menneskerettigheter, har sittet i valglovutvalget og er valgobservatør på vegne av Norge.

Sofie kupper Norge gis ut av Universitetet i Oslo og er produsert av Både og.

Powered by Labrador CMS