Gian Volpicelli under Nordiske mediedager.
Gian Volpicelli under Nordiske mediedager.

Derfor bør du være på Metaverse

Mener Facebooks versjon av Metaverset virker kjedelig.

Publisert

(Bergen) Hva er metaverset og hvorfor skal jeg bry meg om det var tematikken for en av torsdagens seanser på Nordiske Mediedager.

Gian Volpicelli fra Wired var på plass i Bergen for å snakke om metaverset og han la aldri skjul på sin skepsis mot konseptet.

Spilte for millioner

– Jeg er veldig skeptisk. Men noe kommer til å skje, og det kan bli bedre online spill og kanskje bedre sosiale arenaer, men jeg tror ikke de blir så veldig suksessfulle. En ting jeg vil gjøre, er at om du skal skrive om det, vær i det, svarte han på spørsmål fra Eirin Larsen i Adresseavisen.

Metaverse er et nettverk med sammenvevde virtuelle verdener der hvem som helst kan være samtidig og er et forsøk på å styre utviklingen bort fra mobiltelefonen, over på en kunstig virkelighet hvor den fysiske enheten ikke er viktig, og hvor Google og Apple ikke har bukten og begge endene.

Men de aktørene gjør alt de kan for å bli en del av det. Nylig kjøpte Microsoft opp spillkjempen Activision Blizzard for over 600 milliarder kroner, Facebooks eierselskap har skiftet navn til Meta, Google har utviklet teknologi for dette i årevis og Apple har sine egne produkter for dette, skriver The New York Times.

Den delen av Metaverse vi vil merke i overskuelig fremtid er det vi i dag kjenner som kunstig virkelighet (VR) og tilpasset virkelighet (AR). Det er teknologi som allerede eksisterer, og som vil bli mer vanlig fremover.

Og den virtuelle virkeligheten er i høyeste grad reell.

I løpet av noen dager i fjor høst spilte Ariana Grande flere konserter for over 78 millioner avatarer i spillet Fortnite. Det håvet hun inn 175 millioner kroner på.

Eiendommer går for enorme summer, en eiendom er blitt solgt for det som tilsvarer 22 millioner kroner og nylig betalte noen fire millioner kroner for å bli Snoop Doggs virtuelle nabo.

Gian Volpicelli i samtale med Magnus Hoem Iversen.
Gian Volpicelli i samtale med Magnus Hoem Iversen.

– Det er ikke nødvendigvis en bedre verden, men det gir folk frihet og flere sjanser til å leve livet som de vil, sier Volpicelli.

– Naturlig at han gambler

For mange er det Facebook sitt eierselskap Meta man forbinder med Metaverset, men det er ikke helt rett. Metaverset er et nettverk med sammenvevde virtuelle verdener der hvem som helst kan være samtidig.

– Zuckerberg skjønte at Facebook ikke fungerte som det skulle lenger og måtte finne på noe nytt. Det er bare naturlig at det han gambler på som det neste er Meta og VR, sier han.

Volpicelli sier det er mye forvirring om hva Metaverse er.

– Her snakker vi om noe som egentlig ikke er her enda. Det er en begynnelse på en online økonomi og noen spill online, men det er ikke noen skikkelig, sier han og mener at man har plantet et flagg og sier at la oss bygge Metaverse her.

Han forteller at Metaverse er pitchet som en naturlig evolusjon av dataspill og VR, sosialisering og jobb. Men visjonen som Facebook klenger seg til er at de gjør det til en businessverden der du sitter hjemme og ser dine kollegaers avatar mens du jobber hjemmefra.

– Vil komme fuck ups

– Jeg kjøper ikke Metas versjon av Metaverse. Det virker kjedelig og jeg ser ikke nytten av det. Jeg tror ikke dette er framtiden vi bør drømme om, sier han.

Volpicelli har et råd til de som vil følge med på hva som skjer i Metaverset.

– Når du har alle disse teknologiselskapene og de store pengene som blir lagt i dette fantasiprosjektet, så vil du dekke det som skjer der. For det får oppmerksomhet. Det mindre optimistiske svaret er at det vil komme en del fuck ups.

Powered by Labrador CMS