– Dette er en alvorlig sak, så vi vil ha redegjørelse. Vi krever en høy etisk standard av de vi har rammeavtaler med, sier kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné.
– Dette er en alvorlig sak, så vi vil ha redegjørelse. Vi krever en høy etisk standard av de vi har rammeavtaler med, sier kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné.

Saudi-Arabia-avsløringene: UiO har kalt Gambit H+K inn på teppet

– Vi krever en høy etisk standard av de vi har rammeavtaler med

Publisert Sist oppdatert

– Vi har bedt om en redegjørelse for hva som har skjedd. Det er helt naturlig å følge opp en sånn sak for oss.

Det sier kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné ved Universitetet i Oslo ved Universitetet i Oslo, Berit Kolberg Rossiné, til KOM24.

Dagens Næringsliv har de siste ukene avslørt at flere av Gambit H+Ks norske konsulenter jobber for Saudi-Arabia fra byråets kontor i hovedstaden.

– Dette er en alvorlig sak

Tre rådgivere fra Norge har vært i det lukkede landet.

Seniorrådgiver i Gambit H+K, Ragnvald Nærø reiste ned for å jobbe for «Royal Commission for Riyadh City», skriver han i en Facebook-status.

DN skriver at dette er en organisasjon som jobber med byutvikling og svarer direkte til statsministeren, og har kronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salman som styreleder.

Gambit har og en rammeavtale med Universitetet i Oslo og avisen omtaler flere professorer som nå reagerer på byråets samarbeid med det kontroversielle landet.

Nå har altså UiO krevd at Gambit H+K stiller på et møte, som blir gjennomført på fredag.

– Dette er en alvorlig sak, så vi vil ha redegjørelse. Vi krever en høy etisk standard av de vi har rammeavtaler med, sier Rossiné.

– Hva kan bli konsekvensene av dette møtet?

– Det må vi se på.

– Er det aktuelt for dere å avslutte samarbeidet med Gambit?

– Det må vi komme tilbake til når vi har hatt dette møtet, sier hun.

– Dette bør de ta opp med oss

Med på møtet blir rektor Svein Stølen, Rossiné og innkjøpssjef Jacob Magne Landsvik.

UiO har rammeavtaler med flere ulike byrå.

– Vi har en tillitsfull dialog med våre byråer og de har undertegnet ILO-konvensjonen og vi forutsetter at de holder seg til de etiske regelverk. Så ble vi kjent med dette gjennom DN, noe som er bra, men vi synes jo at dette er sånt et byrå bør ta opp med oss, sier hun.

Rossiné sier det er viktig for UiO å ha en høy etisk standard.

– Vi forventer at våre partnere har det samme, sier hun.

UiO har rundt 9000 leverandører og gjennomfører en systematisk sjekk av 50 leverandører per år. Dette gjennomføres av et eksternt firma.

– Vi har hatt saker før der det er avdekket at for eksempel miljøstandardskrav ikke er fulgt og vi har avdekket alvorlige forhold som barnearbeid, forteller hun.

Som følge av artiklene i DN har UiO nå altså kalt inn Gambit for å få en redegjørelse om situasjonen.

– Vi deler bekymringen om menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, sier hun.

KOM24 har sendt flere spørsmål på e-post til Gambit-sjef Henrik Halvorsen.

– UIO ba i etterkant av saken om et oppfølgende møte. Vi stiller naturligvis på det for å informere nærmere om H+Ks internasjonale virksomhet og om de omtalte oppdragene, skriver han i en e-post til KOM24.

Powered by Labrador CMS