– Vi har vurdert det å trekke oss som sponsor av sjakkprogrammet opp mot det arbeidet vi gjør gjennom Nettverk etter soning.
– Vi har vurdert det å trekke oss som sponsor av sjakkprogrammet opp mot det arbeidet vi gjør gjennom Nettverk etter soning.

Intrum trakk seg fra TV 2s sjakksendinger – Vil ikke identifiseres med Toska og hans handlinger

– For oss har det vært overveiende at bruken av Toska fører til at TV-programmet vil assosieres med en brutal handling som fortsatt vekker svært vonde minner hos mange.

Publisert Sist oppdatert

Søndag ble det kjent at Nokas-dømte David Toska blir gjest i TV 2s sjakkstudio. Ikke lenge etter gikk inkassoselskapet Intrum (tidligere Lindorff), ut og meddelte at de trekker seg som sponsor for TV 2s sjakksendinger grunnet dette, omtalte Dagbladet først.

– Vi har sponset flere TV-programmer i høst for å markere at vi byttet navn fra Lindorff til Intrum. Det inkluderer sjakkprogrammet til TV 2. Vi ga i går (søndag) beskjed til TV 2 om at vi ikke lenger vil sponse sjakksendingene, skriver direktør for marked og kommunikasjon i Intrum, Bunny Nooryani i en e-post til KOM24.

På vei til et nytt liv

Siden 2013 har Intrum samarbeidet med Røde Kors «Nettverk etter soning», et tilbud til tidligere straffedømte som er på vei tilbake til et nytt liv, heter det i beskrivelsen av tilbudet fra Intrums hjemmeside.

Tilbudet skal hjelpe de som sitter og har sittet i fengsel til å møte hverdagens ulike utfordringer, og fokuserer på utdannelse og arbeidstrening, og ikke minst kunnskap om gjeld og personlig økonomi, heter det videre.

– Vi har vurdert det å trekke oss som sponsor av sjakkprogrammet opp mot det arbeidet vi gjør gjennom Nettverk etter soning. For oss har det vært overveiende at bruken av Toska fører til at TV-programmet vil assosieres med en brutal handling som fortsatt vekker svært vonde minner hos mange. Det ønsker ikke vi å bidra til, og vi har derfor valgt å trekke oss som sponsor av programmet. Vi registrerer også at flere stiller seg kritiske til TV 2s beslutning.

Toska ble dømt til 20 år ubetinget fengsel, men ble løslatt etter 13 år i 2018.

Videre skriver hun at de forstår at det er ulike synspunkter for å gi David Toska en slik tv-rolle, men at de står ved avgjørelsen om å trekke seg som sponsor.

– Vi har fått noen reaksjoner fra personer som er uenige i beslutningen, men overveiende mange støtter den. Den beslutningen står vi ved.

Ingen formening

Deretter opplyser hun at de vil fortsette samarbeidet med Røde Kors Nettverk etter soning.

Stian Estenstad.
Stian Estenstad.

– Vi har siden 2013 holdt kurs om inkasso og gjeldsmestring for innsatte i norske fengsler, ansatte i kriminalomsorgen og frivillige. Målet er å bidra til at færre innsatte og tidligere innsatte får gjeldsproblemer ved at de får verktøy for hvordan de kan leve med gjeld og disponere sin egen økonomi.

Nooryani ønsker ikke å kommentere ytterligere spørsmål rundt denne saken.

– Nettverk etter soning er et tilbud til tidligere straffedømte og vi er opptatt av å tilby et godt tilbud for rehabilitering til våre deltakere. Vi har ikke en formening om hvem TV 2 bruker som gjester i sitt sjakkstudio eller våre gode samarbeidspartneres vurdering av dette, skriver Stian Estenstad, enhetsleder for Nettverk etter soning i Røde Kors til KOM24.

KOM24 har værti kontakt med TV 2, som sier at de har forståelse for at David Toska er gjest i sjakk-sendingene vekker reaksjoner.

– Derfor harv i valgt å ikke tilby sponsorater i forkant av sendingen både i dag og i morgen, skriver Jan-Petter Dahl, pressesjef i TV 2.

Han har tidligere presisert at det er ingen som har kjøpt sponsorat for Tata steel-turneringen spesifikt, men at de har en rekke annonsører som har en avtale om å sponse enkeltprogrammer hos TV 2, hvor TV 2 gjør plasseringene i henhold til ønsker og behov hos selskapene.

Powered by Labrador CMS