– Send en åpen søknad og flytt ut av storbyen når du søker jobb, tipser Släger-sjefen og kommunikasjonssjefen i Norec.

Ung og nyutdannet? Dette er ekspertenes beste tips for å skaffe seg relevant erfaring

Vær en av få og ikke en av mange når du ser etter en jobb.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Hvordan skal man være nyutdannet og samtidig stille med erfaring? Vi har snakket med to ledere som gir sine beste råd til deg som leter etter din første jobb.

– Jeg er overrasket over at flere i dag, ikke sender inn en åpen søknad. Og jeg har alltid lurt på hvorfor vi ikke mottar flere åpne søknader. De gangene vi får åpne søknader fører det til samtaler, eller en plass på en shortlist som har høy prioritet når behovet oppstår. Og i noen tilfeller fast ansettelse, sier daglig leder i Släger, Eirik Øiestad.

Han mener det er viktig at man ikke er passiv og venter på at tilbudene skal dukke opp.

Vis initiativ og smartness, vis deg frem til byråene, ikke sitt og vent. Da venter du på konkurranse og du blir en av mange, i stedet for en av få. Man må være frempå og skille seg ut i mengden, sier Släger-sjefen.

Strukturell utfordring

Han mener dette er et enkelt grep i fasen der man søker jobb.

– Det kan lede til en fast ansettelse, deltidsjobb under studier, og det kan bidra til å gjøre veien mot fast ansettelse veldig mye kortere. En vinn-vinn-situasjon der man ikke har noe å tape. Finner man ut at det ikke passer, sitter man i «verste» fall igjen med mer kunnskap og erfaring, man kan ta med seg inn i en annen jobb eller retning.

Øiestad påpeker at situasjonen var annerledes før, og at det var færre stillinger der kandidaten ofte banket på døra med søknaden i hånda.

– I vår bransje er det en faglig kompleksitet som kan virke overveldende, og jeg tror det er smart om vi som bransje kan la de kjenne på det. Unge mennesker trenge erfaring, og en praksis, traineeordning eller deltid under studier, behøver ikke å bety et livsvarig valg. Dette vil være en forlengelse og videreføring av studiene der de får kjenne på byrå-følelsen og arbeidslivets spilleregler.

– Det er ingen mastersyke hos oss

– Det er faktisk helt fremmed for oss. Et vitnemål er ingen sterk indikator om kandidaten har det som skal til. Karakterer sier svært lite om dette er et menneske som vil trives hos oss og trives med oppgavene. Det er selvfølgelig ingen ulempe om man har en master, men det er absolutt ingen forutsetning, og mange av de flinkeste hos oss er ikke akademisk skolerte.

Släger er aktiv når det gjelder å gi unge mennesker en mulighet, og samarbeider med Høyskolen Kristiania om å tilby praksisplasser. De to siste fikk fast jobb, og Øiestad sier de har kapasitet til å følge opp flere studenter enn det antallet de har i praksis.

– Vi har ingen store kapasitetsbegrensninger, og har mulighet til å følge opp slik at de får testet seg. Nylig startet vi også en traineeordning for at flere skal få en fot innenfor bransjen, og vi er også åpne for praksis fra andre studiesteder.

Øiestad trekker frem det han synes er viktigst når nyutdannede får muligheten i et byrå.

– Vi erfarer at de ikke skal sitte med enkle rutineoppgaver. De skal ta del i store komplekse prosjekter med de mest erfarne folkene – det er slik de lærer. Ett år hos oss tilsvarer tre år på skolen, og da er det viktig at de blir involvert i de største oppgavene vi jobber med.

Øiestad presiserer at han har stor respekt for de som søker jobb, men mener studenter bør bli flinkere til å finne andre måter å tilnærme seg en jobb, mens man er jobbsøkende.

Bruk hele landet når du leter etter jobb

– Jeg tror mange unge og nyutdannede bør se seg om utenfor Oslo og andre storbyer når de jakter sin første jobb, sier Cathrine Ekehaug, kommunikasjonssjef i Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec).

Dette er en etat under Utenriksdepartementet som i dag holder til i Førde i Sunnfjord kommune. Tidligere het de Fredskorpset og holdt til i Oslo, men i 2018 flyttet de til Førde. Ekehaug og familien ble med på flyttingen og stortrives på sitt nye hjemsted.

– Når etaten flyttet var det en del som sluttet fordi de ikke kunne dra fra Oslo. Jeg er opprinnelig fra Sunnfjord, og har bodd i Bergen, Oslo og utlandet i tolv år før jeg flyttet «hjem» med mann og barn. Det går faktisk veldig fint å flytte en hel familie fra storbyen til en liten by på Vestlandet.

Ekehaugs mann fra Stavanger, og deres seks måneder gamle datter ble med henne til Førde. Og hun ble fort glad i ale fordelene ved å bosette seg i en annen del av landet.

– Jeg bruker fem minutter på å sykle til jobb, og kun tre minutter til barnehagen. Den tiden vi brukte til pendling før, er nå fritid for oss. I forhold til venner i Oslo har vi mye fritid etter jobb – det er skikkelig luksus.

– Ett går går fort

Til høsten begynner to traineer som er relativt nyutdannet. I tillegg til vanlige oppgaver som skal gi dem faglig innhold og bredere kompetanse, vil de være med på flere traineesamlinger.

– Vi har hatt to traineer tidligere, og de har vært fantastiske kolleger som bidro med mye positivt i organisasjonen. Begge gikk ut i gode jobber etter perioden, hvor en gikk videre til Utenriksdepartementet, og den andre dro til Bergen for jobbe i Skatteetaten.

Hun minner om at det finnes mange flere gode traineeordninger å benytte seg av når man leter etter sin første jobb.

– Framtidsfylket er en av dem, og de har årevis med god erfaring for å rekruttere folk til Vestland og et godt samarbeid med næringslivet her.

Selv om mange kanskje kvier seg for å flytte og synes det blir omveltende i livet, har Ekehaug flere råd:

– Prøv det i ett år og se om du trives. Du har lite å tape, og ett år går veldig fort. Det finnes faktisk en verden utanfor bobla i Oslo. Min erfaring er at man får et mye bredere nettverk og litt andre perspektiv ved å jobbe utanfor storbyer, enn du får på et kontorfellesskap i Oslo. Som arbeidsgiver synes jeg det er positivt om noen har bodd ulike plasser for å jobbe innenfor det man ønsker. Du trenger jo ikke å slå rot selv om du flytter på deg, men du blir en erfaring rikere.

Powered by Labrador CMS