Assisterende kommunikasjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Kjetil Berg Veire.

Studien til Røislien gir et feil bilde av våre videoer, mener FHI

De heier allikevel på alle studier som blir laget om kreativ kommunikasjon.

Publisert Sist oppdatert

I en studie av Jo Røislien og et team sammenliknet de alle de 26 videoene norske helsemyndigheter og de 29 videoene Verdens helseorganisasjon (WHO) selv har laget om koronapandemien, med de 27 mest sette koronavideoene på YouTube.

Funnene var at koronavideoer på YouTube har dramatisk flere seertall. Ifølge studien kan dette være på grunn av de kreative grepene Youtube-kreatører tar versus hvordan norske helsemyndigheter og WHO gjør det.

– Videoene til WHO og de norske helsemyndighetene inneholder ofte eksperter som står og snakker foran en ensfarget bakgrunn, og ikke så mye mer enn det. Videoene ligner rett og slett på klassiske undervisningsvideoer fra 90-tallet, forteller forsker Jo Røislien i saken om studien.

Kreative grep

Videoene som går bra på YouTube, er de som tar andre og mer kreative grep. Røislien mener vi må anerkjenne at tiden hvor man setter en ekspert foran kamera og lar dem formidle informasjonen, er forbi.

– Vi har mye å hente på i kreativitet, forteller assisterende kommunikasjonsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Kjetil Berg Veire.

Han sier i en e-post til KOM24 at de absolutt ikke er uenig i konklusjonen om at de har mye å hente på å være kreative.

– Det er likevel viktig å ha i mente at YouTube ikke er vår primære videokonto, så videoer kun herfra gir ikke et riktig bilde av hvordan FHI kommuniserer med video, slik studien også konstaterer som en begrensning.

FHI bruker primært YouTube og Vimeo til streaming og som videoarkiv.

– Det er Vimeo som har de fleste videoene fra FHI som vi publiserer i de andre kommunikasjonskanalene våre, og sosiale medier.

Heier på forskning

Veire sier de har god erfaring med animasjon og grafikk.

– Det har også fungert bra med profesjonelle fortellerstemmer med mer både i vaksinekampanjer og andre områder gjennom pandemien.

Han forteller at visualisering, som en grafikk over antall vaksinerte versus vaksinerte og sykehusinnleggelser, nådde 3 millioner personer gjennom Facebook.

– Så kan det godt hende at vi både bør være mer kreative og bruke mer tid på video, kanskje også på YouTube, og både dette og andre virkemidler diskuterer vi stadig. Uansett heier vi på all forskning som kan gi mer kunnskap, som blant annet denne artikkelen gjør.

Mange av videoene publisert på YouTube inneholder desinformasjon. Veire forteller at FHI jobber på forskjellige plattformer med å kommunisere riktig informasjon om covid-19.

– Det er Facebook som har vært kanalen vår for å komme ut med riktig info, avslutter Veire.

Powered by Labrador CMS