Flere milliarder personopplysninger er nå lekket på nettet. Blant annet er Linkedin hardt rammet.
Flere milliarder personopplysninger er nå lekket på nettet. Blant annet er Linkedin hardt rammet.

Informasjon fra flere hundre millioner LinkedIn-kontoer er lekket på nettet

Nå er det på tide å bytte passord. Flere milliarder personopplysninger fra flere kjente tjenester er lekket på nettet. 

Publisert

Har du ikke byttet passord på de ulike tjenestene du bruker online på en lang stund? Vel, da er det på tide å gjøre noe med det med en eneste gang.

For ifølge Cybernews.com er tidenes største personvern-lekkasje oppdaget og til sammen 26 milliarder personopplysninger er på avveie.

Hvordan påvirker dette meg, spør du kanskje deg selv om nå?

La oss forklare: Bruker du tjenester som Twitter, Linkedin, Adobe, Canva, Deezer eller gode gamle MySpace er sjansen for at du kan bli påvirket stor. 

For oversikten viser at 251 millioner LinkedIn-kontoer er påvirket, det samme er 281 millioner Twitter-kontoer, 258 millioner Deezer-kontoer, 360 millioner MySpace-kontoer og ikke minst 143 millioner Canva-kontoer. 

De største innbruddene har skjedd i de kinesiske tjenestene Tencent og Weibo, der henholdsvis 1,5 milliarder og 504 millioner kontoer er rammet. 

Lekkasjen inkluderer poster fra tusenvis av lekkasjer, brudd, og privat solgte databaser.

Cybernews sier at man nå kaller innbruddet for MOAB, som står for «Mother of All Breaches». 

Lekkasjen omfatter 26 milliarder poster fordelt på over 3.800 mapper, hvor hver mappe representerer et unikt datainnbrudd. 

– Forskere advarer om at dette datasettet er ekstremt farlig, ettersom det kan utnyttes av trusselaktører til et bredt spekter av angrep. Disse kan inkludere identitetstyveri, avanserte phishing-operasjoner, målrettede cyberangrep, og uautorisert tilgang til personlige og følsomme kontoer, skriver nettstedet.

De skriver at det ser ikke ut til å være utelukkende sammensatt av nylig stjålet informasjon, og er mest sannsynlig den største samlingen av flere brudd til dags dato.

Selv om dette ikke nødvendigvis betyr at forskjellen mellom disse to datasettene direkte representerer tidligere upublisert informasjon, indikerer antallet nye poster en betydelig sannsynlighet for at MOAB inneholder data som aldri tidligere har vært sett.

Også offentlige aktører er påvirket og det er funnet data fra offentlige aktører i USA, Brasil, Tyskland, Filippinene og Tyrkia, blant annet. 

Det er og norske nettsider som er rammet, de fleste er små og relativt ukjente, men den mest kjente er studenttorget.no. 

Powered by Labrador CMS