Dag Andreas Olsen, som er partner og økonomiansvarlig i Melvær&Co.
Dag Andreas Olsen, som er partner og økonomiansvarlig i Melvær&Co.

Melvær&Co har 40 prosent av inntektene sine knyttet opp mot én messe – Så kom Covid19 og avlyste alt

– Når den ble kansellert så merket vi jo det.

Publisert

Hele verden ble rammet av koronaviruset. Land ble stengt ned og arbeidsplasser forsvant eller sto i umiddelbar fare for å ryke. I oljehovedstaden, og kjent som Stavanger, har de i årene før det vært gjennom flere tøffe kriser.

Men i 2019 var verden på vei til å bli normal igjen der.

– Vi følte Stavanger var virkelig tilbake rett før covid. Vi har fått litt juling, så følte vi at vi hadde kommet oss gjennom det og trøkket var annerledes enn det hadde vært, sier Dag Andreas Olsen, som er partner og økonomiansvarlig i Melvær&Co.

– Helt avhengige

En av de store pengemaskinene deres har vært ONS (Offshore Northern Seas) og er en av verdens største møteplasser for oljebransjen. ONS blir arrangert annethvert år og i 2018 hadde den 68 174 besøkende fra over 98 ulike land.

Neste gang den skulle arrangeres var i august 2020.

Men slik ble det ikke.

ONS er en enormt viktig inntektskilde for Melvær&Co. I 2020 ble messen avlyst, noe byrået merket på lommeboken umiddelbart.
ONS er en enormt viktig inntektskilde for Melvær&Co. I 2020 ble messen avlyst, noe byrået merket på lommeboken umiddelbart.

– Vi er avhengige av ONS, så når den blei kansellert, så merket vi jo det, sier Olsen.

Hvert andre år har Melvær&Co en enorm vekst i omsetning og resultat som en følge av messen. Olsen anslår at den står for 40 prosent av omsetningen til byrået.

– Vi har alltid gode partallsår, sier han.

Men ikke i 2020.

I 2020 omsatte Melvær&Co for 15,5 millioner kroner og satt igjen med et positivt driftsresultat på 340 000 kroner. Sammenlignet med 2019 ga det en million kroner mindre i inntekter, men et resultat som var marginalt bedre enn året før, 70 000 kroner.

Men sammenlignet med 2018, da ONS ble arrangert sist, ser man en halvering i omsetningen og et driftsresultat som er rundt en million kroner dårligere.

– Var mer nervøse i fjor

Det var ikke bare ONS som ble stoppet av det fryktede viruset. Plutselig forsvant hele ordrereserven deres.

– Det var full stopp i mars og april, sier han og legger til;

– Vi var nok mer nervøse i mai i fjor enn vi er nå.

Som en konsekvens av viruset ble alle ansatte permittert i 50 prosent, men de ble hentet tilbake til jobb etter sommeren.

Alt i alt er de fornøyde med 2020 i Melvær&Co.

– For oss er dette et godt år til å være et oddetallsår. Det er det beste på en god stund, sier Olsen.

Blant annet har de sikret seg flere nye kunder og de har vært involvert i offentlige anbudsrunder og sikret seg nye jobber den veien. Det har vært en bevisst strategi.

– Det er en bevist strategi å få flere bein å stå på enn bare olje og ONS, bekrefter han.

Når det er sagt, det har ikke vært så mye oljerelaterte jobber i det siste. Etter av Covid19-viruset kom har de ikke hatt én eneste oljerelatert jobb.

Har ansatt flere

– Det har vært bevegelse de siste månedene. Det følger vel litt oljepris, når den raste ned så var det vel ikke så mye de trengte oss til, sier han.

Olsen sier at deres bransje merker opp og nedturene tidlig. Han sier de er lette å kutte ut når kostnader må kuttes.

– Men man må ha tjenestene våre tidlig når veksten kommer tilbake, peker han på.

2021 har vært et svært bra år for dem, Olsen sier det har vært bedre enn hva 2019 var for dem. Som et resultat har de ansatt to nye i år og er nå 15 ansatte.

Han avviser ikke at de kommer til å vokse ytterligere.

– Om utviklingen fortsetter som nå er det aktuelt med flere ansettelser, men etter et sånt år er vi alltid forsiktige, sier han.

Powered by Labrador CMS