En sint mann eller kvinne taper nesten alltid. Når ble du sist gang overbevist over en person som skjelte deg ut?
En sint mann eller kvinne taper nesten alltid. Når ble du sist gang overbevist over en person som skjelte deg ut?

MENINGER:

Ingen blir overbevist av en kranglefant

«Sinne, avbrytelser, skriking og pekefingre. Kranglefanter vinner sjeldent fram i livet, spesielt ikke i politiske dragkamper», skriver Henrik Pettersen Sunde.

Publisert Sist oppdatert

Med en velregissert pressekonferanse på Blaafarveværket detonerte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) en skattebombe for blant annet oppdrettsnæringen.

Som de fleste som leser dette trolig har fått med seg, ønsker regjeringen en grunnrenteskatt for havbruk på 40 prosent. Det gjelder for produksjon av laks, ørret og regnbueørret. Inntektene til staten blir rundt 3,8 milliarder kroner årlig.

Næringen som rammes steiler over forslaget og retorikken mot regjeringen lot ikke vente på seg.

«Slukker lysene langs kysten» og «Norske bedriftseiere er ikke velkommen i Norge, de flytter ut» for å nevne noe. Senere på kvelden var det debatt hos Sigrid Sollund i Dagsnytt 18. En glimrende mulighet for næringen til å fremlegge sin sak på en god måte overfor regjeringen.

Muligheten ble misbrukt.

Administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, var ikke blid. Konsekvente avbrytelser, sinne, skriking, utdeling av feil og skyld.

Selv om direktøren for så vidt kommuniserte at saken er viktig for distriktene og samfunnets som helhet, er det ingen som får sympati med en person som kommuniserer slik. I hvert fall ikke mannen han må overbevise – Finansministeren.

En sint mann eller kvinne taper nesten alltid. Når ble du sist gang overbevist over en person som skjelte deg ut? Et resultat av en slik opptreden kan være at den velstående næringen heller blir oppfattet som grådig.

Generelt er en av dine viktigste oppgaver som lobbyist å overbevise beslutningstakere.

Det hjelper lite hvor bra saken din er om du ikke klarer å kommunisere den.

Fremleggelsen av statsbudsjettet er bare dager unna, da blir det trolig flust av lobbyister som har ferdigskrevne pressemeldinger og som ringer ned diverse redaksjoner og taler for sin syke mor med utestemme.

Ønsker du politisk støtte, er det vesentlig at du evner å kommunisere saken din på en positiv måte som gjør at flertallet skjønner at den er til samfunnets beste.

Ingen har sympati med en hissig kranglefant.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS