Innsikt:

Trumps nye pengemaskin

Når Donald Trump igjen sier han skal lansere et nytt sosialt medium, så handler det først og fremst om penger. Med milliarder i potten kan Truth Social bli en etterlengtet pengemaskin for den tidligere presidenten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter at Trump ble kastet ut av Facebook og Twitter har han gjentatte ganger sagt at han skal lansere sin egen plattform. Både Parler og Gettr fikk millioner av nye brukere på forventningene om at Trump skulle velge akkurat den plattformen, men han dukket aldri opp på noen av dem. «From The Desk of Donald J. Trump» var et halvhjertet forsøk som varte bare i noen få dager før det stengte ned igjen.

Strømmetjeneste

Hvis Trump var opptatt av å finne seg en ny kommunikasjonsplattform, så kunne han ha hoppet på Parler eller Gettr. De har begge krydret invitasjonene sine med løfter om eierandeler, og har tiltrukket seg millioner av Trump-tilhengere allerede. I stedet har han saksøkt Twitter for å tvinge dem til å slippe han inn igjen og etablert Trump Media & Technology Group (TMTG).

TMTG skal lansere Truth Social, en Twitter-klone, og TMTG+, en strømmetjeneste som skal konkurrere med Netflix. Presentasjonen hinter også om en egen nyhetstjeneste som skal hete TMTG News. Som om ikke det er nok, så ser selskapet også på mulighetene for å etablere et teknologiselskap som skal levere teknologi- og betalingstjenester i konkurranse med Amazon Web Services og Stripe. Ingen mangel på visjoner og vyer, med andre ord.

Kan bli gullgruve

Verken Twitter, Facebook eller Netflix blir nok veldig nervøse av den nye konkurrenten. Selv om Truth Social frister med betatester i november og full lansering på nyåret, så er det ingenting som tilsier at en nedstrippet kopi av Twitter skal snu opp ned på markedet for sosiale medier.

Det betyr nok mindre for Donald Trump enn selve lanseringen av selskapet, for den kan bli en gullgruve. Ved å fusjonere TMTG inn i Digital World Acquisition Corp, et oppkjøpsselskap som allerede er børsnotert, får Trump tilgang til de 2,5 milliardene kroner selskapet har på konto. Det fusjonerte selskapet verdsettes 7,2 milliarder kroner, en verdiøkning på 4,7 milliarder kroner bare ved å bytte navn og få Trump inn på eiersiden. Hvis TMTG-aksjen gjør det bra på børsen er det lagt inn en ytterligere mulighet for å verdsette selskapet til hele 14 milliarder kroner.

I tillegg til 2,5 milliarder kroner i cash fra Digital World Acquisition Corp, sitter Trump på en haug med billige aksjer som trofaste tilhengere garantert vil kaste seg over når de blir tilgjengelige på børsen. Hvem kan vel si nei til å være medeier i Trumps nye medieboble?

Verdiløse aksjer

Pengene Trump håper å tjene på TMTG kommer nok godt med, siden det stadig kommer nye avsløringer om at businessen ikke har gått så bra de siste årene. Han har riktignok samlet inn millioner i politiske donasjoner, men disse pengene er det strenge begrensninger på hva han kan gjøre med. Pengene fra TMTG er frie inntekter som han kan gjøre hva han vil med.

For de som husker internett-boblen som sprakk i 2000, vil TMTG være et nostalgisk gjensyn. Børsverdier i milliardklassen basert på PowerPoint-presentasjoner med luftige planer var nettopp det boblen var basert på den gang. Ikke bli overrasket om også TMTG-boblen sprekker etter hvert. Da har Trump helt sikkert allerede cashet inn noen milliarder på å selge unna aksjer.

Lettlurte Trump-tilhengere er nok de som blir sittende igjen med verdiløse aksjer. Men da kan de i det minste skryte av den gangen de «gjorde business med Donald Trump».

Powered by Labrador CMS