Eivind Trædal reagerer på måten han mener MDG blir behandlet av presse og sosiale medier-eksperter.
Eivind Trædal reagerer på måten han mener MDG blir behandlet av presse og sosiale medier-eksperter.

MENINGER:

En trussel mot demokratiet, jeg?

«På NRKs nyhetsmorgen har jeg fått tunge nyheter. Dessverre kan det være min skyld hvis mange velgere stemmer blankt i år. Det var jo overraskende. Heldigvis tror jeg ikke det stemmer», skriver Eivind Trædal i dette innlegget. 

Publisert

Det var overraskende å våkne til nyheter på radioen i dag om at jeg kan bidra til at mange velgere stemmer blankt. 

Hva var begrunnelsen? Jo, sosiale medier-ekspert Kornelia Minsaas reagerer på at jeg har laget en video der jeg avslører at FrP ikke snakker sant om noen forlatte og overgrodde sykkelstativer på Vippetangen i Oslo. 

På en saklig måte viser jeg at stativene har stått der siden minst 2009, og trolig ble bygd mens FrP styrte byen, samt at det er en god grunn for at de ikke er så mye brukt i dag (anløpet for fjordbåtene ble flyttet). 

Dette mener Minsaas er et eksempel på at partier «rakker ned på andre på sosiale medier», og «fremstår bitre», og ikke bare det: det kan føre til at folk mister interessen for politikk og stemmer blankt i valget! 

I tillegg til min video trekker Minsaas frem at Grønn ungdom kritiserer et annet parti for billettpriser, og et innlegg fra Høyre. 

@eivindtr Måtte nesten svare på Frp, som angriper sykkelstativer de selv har vært med på å bygge. Jammen bra FrP ikke har makt i byen! De var både dårlig politikk og dårlig hukommelse. #oslo #sykkel #mdg ♬ original sound - Eivind

Den skadelige tonen på internett er altså i hovedsak et MDG-fenomen hvis vi skal basere oss på Nyhetsmorgen. 

Hvis mange stemmer blankt eller ikke møter opp i høstens valg, så tror jeg i all beskjedenhet ikke det skyldes min aktivitet på sosiale medier, men andre forhold. 

For eksempel rot med pendlerboliger, reiseregninger, inhabilitet, tyveri, aksjehandel og andre saker som kan være egnet til å svekke tilliten til politikere og politikken generelt. 

Her tror jeg mine humoristiske videoer på sosiale medier kommer langt ned på lista. 

Men er det et problem at tonen kan bli for hard på sosiale medier? 

Ja, det kjenner jeg litt til. Jeg har opplevd ganske svære mengder negativ oppmerksomhet, falske påstander, manipulerte bilder, snikfotografering og hets og trusler. I en periode måtte kona mi til og med ha politibeskyttelse. Jeg har opplevd at politisk engasjerte folk sprer adressen vår i facebookgrupper for å oppmuntre sinte demonstranter til å oppsøke boligen vår. 

Og jeg har opplevd store mengder usaklige eller useriøse angrep fra andre partier. 

Kanskje kan man sjøl bli litt krass i tonen, ja til og med bitter, av å forholde seg til sånt over tid. Jeg tror alle politikere står i fare for å miste sitt gode humør nå og da. 

Men her kommer det merkelige: akkurat den videoen som er omtalt av Minsaas og trukket fram på NRKs nyhetsmorgen i dag, er overhodet ikke noe godt eksempel på det. 

Her lager jeg en video som svar jeg på en annen video fra FrP der Oslo omtales som en «grønn sosialistkommune». Den er laget av FrPs stortingspolitiker Tor André Johnsen, som har lagt seg på en veldig sleivete stil på Tiktok. 

Mitt svar inneholder kilder og fakta om hva som egentlig har skjedd, og er holdt i en humoristisk og avslappa tone. De som er nysgjerrige kan for eksempel se videoen her og dømme selv. 

Videoen min ble uventet veldig populær, med over 165 000 seere på tvers av flere plattformer i skrivende stund, og tilbakemeldingene er overveldende positive. Jeg fikk til og med vite flere ganger at dette var en «rare Trædal W», som jeg forstår betyr «bra til å komme fra en idiot» på ungdomsspråk. 

Som en nybegynner på Tiktok synes jeg i grunn videoen blei fin, nettopp fordi den er saklig og opplysende, ikke bare et forsøk på å slenge dritt. 

Jeg legger også merke til at jeg når ut til mange flere unge folk mellom 18 og 24 der enn på Facebook og twitter, og det er jo en gruppe det er vanskelig å nå med politiske budskap. 

Så dette mener jeg var totalt skivebom av Kornelia Minsaas, og det hadde jeg nok heller ikke tatt så tungt om hun ikke blei hevet opp som en ekspert av NRK, og om jeg fikk komme på med mer enn noen få sekunders tilsvar om hvorvidt jeg er en bitter fyr som undergraver folks engasjement for politikk. 

Det er jo drøye påstander. 

I utgangspunktet ble denne analysen så vidt jeg kan se først presentert i et innlegg på Linkedin som høstet 27 likes. 

Hvorfor dette har blitt gjenstand for et større innslag i NRK i beste sendetid er noe uklart for meg, men så er jeg heller ikke ekspert på sosiale medier.

Jeg må innrømme at jeg er litt satt ut over NRKs aggressive vinkling her. 

Dette kommer noen dager etter at min MDG-kollega Thor Haakon Bakke nærmest ble hudflettet av en uavhengig kommentator på politisk kvarter, og avkrevd svar fra programlederen om hvorfor hans egen mor kaller ham et «dra til-tryne». 

Jeg vet sannelig ikke om det er rikskringkasteren eller de politiske partiene som bidrar mest til en hard tone i denne valgkampen. 

Men jeg kommer nok til å fortsette å forsøke å lage morsomme og/eller informative videoer om politikk. Jeg tror i grunn det kan være bra både for den politiske debatten og for valgdeltagelsen, hvis man gjør det riktig.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS