Sp-leder Trygve Slagvold Vedum og Hans Geelmuyden møttes onsdag kveld til debatt i Dagsnytt 18.

Geelmuyden hardt ut mot Vedum: – Du manipulerer ved å omgå sannheter

Sp-lederen er blitt stemt frem som «Årets tåkelur» i en kåring i regi av Geelmuyden Kiese.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag møttes Senterparti-leder Trygve Slagvold Vedum og PR-nestor Hans Geelmuyden i Dagsnytt 18. Geelmuyden mener Sp-lederens kommunikasjon er «farlig».

Bakgrunnen for det hele er at Geelmuyden Kiese i løpet av årets tolv måneder deler ut priser for klar tale -tåkelur- og uklar tale - tåkeprat-. Til slutt skal det kåres en verdig vinner av begge kategoriene, og det kåres ved at folket får avgi sin stemme.

– Renspikket demagogi

«Årets tåkeprat» ble delt ut til nettopp Sp-lederen. Det er forøvrig en tittel han nå er blitt tildelt for andre år på rad.

Geelmuyden mener Sp-lederen bedriver farlig kommunikasjon, og på GKs nettsider kan følgende leses:

«Vedum er spesialist på å sette folk opp mot hverandre. Etos og logos kastes på båten til fordel for følelsesladet patos. Kommunikasjonsformen Vedum velger er renspikket demagogi. Han mobiliserer med fiendebilder og skaper sår som det vil ta tid å lege».

– Jeg tenker det er farlig fordi du systematisk setter folk opp mot hverandre, folk mot elite. Jeg ser at du argumenterer med at alt var bedre før. Det er beviselig feil - alt var verre før, sier Geelmuyden i programmet.

Vedum svarer følgende:

– Det jeg kommuniserer er at vi ønsker å ha tjenester nær folk, og vi tror på lokalsamfunn (...). Vedum trekker så frem Geelmuyden Kieses slagord over mange år: «vi flytter makt», og gjør et poeng ut av det.

Hans Geelmuyden mener Sp-lederens kommunikasjon er farlig.

– Det er helt riktig at Geelmuyden Kiese og de byråene flytter makt, bort fra de folkevalgte og det åpne ordskiftet inn til de som har penger og makt. Derfor så provoserer jeg jo kommunikasjonsbransjen, fordi jeg har sagt at hvis Senterpartiet får makt, så skal vi skru igjen pengekrana, sier Vedum.

– Er det det du er redd for, at dere skal tjene mindre?, spør programleder Sigrud Sollund til Geelmuyden.

– Dette Trygve sier i Finansavisen i dag er interessant - fordi det er løgn. Du lyver og du lager post-sannheter som det kalles. Du hevder tre ting i Finansavisen i dag. Det ene er at du har fått denne prisen fordi vi er redd for at kommunikasjonsbyråer ikke skal være velkommen i offentlig sektor. Vi omsetter for fire prosent i offentlig sektor, så det er ikke vår motivasjon i det hele tatt. Dessuten er det ikke vi som har kåret prisen, svarer Geelmuyden.

Han kommenterer også at Sp-lederen later som om de som har stemt han frem er Geelmuydens venner.

– For noe vås. Det er bare tull, sier Geelmuyden og legger til:

– Så sier du noe som jeg synes er ekstremt urettferdig, det at jeg er i dårlig humør. Jeg har akkurat like godt humør som deg, Trygve.

Programlederen går videre og spør Geelmuyden, som trekker paralleller mellom Vedum og USAs tidligere president Donald Trump, om han kan komme med noen eksempler på noen sitater fra Vedum.

– Det er et mønster der du (Vedum), på lik linje med Frp i gamle dager, identifiserer deg med et utenforskap og til tross for at du er akademiker, har en fet eiendom på Stange, er rik og har millionlønn fra staten, så identifiserer du deg med dette utenforskapet. Det er en frekkhet, som for så vidt er sjarmerende, men når du i neste omgang setter dette utenforskapet opp mot elitene i byene (...), da setter du mennesker systematisk opp mot hverandre, uten at det er grunnlag for det, sier han og legger til:

– Og du gjør det på basis ut fra en idé om at utenforskapet har fått det verre, og det har ikke utenforskapet gjort (...).

– Negativ utvikling

– PR-eliten har jeg vært tydelig på, og det er klart at min kritikk mot PR-byråene har vært veldig hard, fordi jeg mener det er en negativ utvikling at den type byråer som Geelmuyden Kiese, får mer og mer makt i det norske samfunnet (...), sier Vedum.

– Vi har et tillitsbasert samfunn. Når vi for eksempel har klart å håndtere pandemien så godt som vi har klart, så er det fordi vi har tillit til hverandre. Din måte å kommunisere på bryter ned den tilliten fordi du setter mennesker opp mot hverandre (...). Du manipulerer ved å omgå sannheter, du lager dine egne sannheter og egentlig konspirasjoner om hva som foregår. Dette er farlig i et demokrati, sier Geelmuyden.

– Stortinget, de folkevalgte, vi skal lytte til folk og ikke overkjøre folk. Det er ikke farlig, det er folkestyret vårt det. Det jeg mener er en utfordring er at flere og flere beslutninger tas ut av det politiske og der har du og jeg ulike interesser, fordi du tjener penger på det. Jeg mener at det norske folk taper på det, sier Vedum og referer til at drosjesjåføren han satt på med opp til NRK-studio taper på at Uber kommer inn i markedet.

Powered by Labrador CMS