Ingunn Solli gir sine beste tips til hvordan ansatte fra generasjon Z skal trives på jobb.
Ingunn Solli gir sine beste tips til hvordan ansatte fra generasjon Z skal trives på jobb.

MENINGER:

Hvordan dealer vi med Homo Impatiens?

«Gen Z trenger mer sekundering enn tidligere generasjoner. Det er på tide å snakke om employer boosting», skriver Ingunn Solli.

Publisert

Gen Z er kjent og beryktet for sin manglende evne til å holde fokus i lang tid av gangen. 

Bare åtte sekunder tar det, før de utålmodig går videre til andre ting. 

Kanskje bør vi døpe dem om til Homo Impatiens, der de hører podkast på 1,5 ganger hastighet, spoler forbi kjedelige partier i favorittserien og strømmer TV mens de scroller på mobilen og leser mail på laptopen.

Hvordan i all verden skal du som leder nå fram til denne gjengen med viktig informasjon om rutiner og regler, code of conduct og nye systemer på arbeidsplassen? 

Det er liten grunn til å tro at en 24 år gammel nyansatt setter seg ned og pugger en 36-siders personalhåndbok. Og nei, heller ikke hvis den er digital. 

Samtidig er opplæring og trening av ansatte – det vi kaller employer boosting – viktigere enn noen gang. 

Tja. Vi må vel tenke nytt, da? 

For oss som jobber med endringskommunikasjon, trening og opplæring, er den nye generasjonen arbeidstakere en særs spennende målgruppe. De er kresne, men også ambisiøse. De er utålmodige, men også eksepsjonelt raske med å oppfatte et budskap. 

De er mindre lojale enn tidligere generasjoners arbeidstakere, men de tenker også oftere utenfor den berømte boksen. De vil jobbe smartere, ikke hardere. Og de vil veldig gjerne lykkes i jobben sin. 

Her er det veldig mye man som arbeidsgiver kan spille på. 

Skal du drive employer boosting, må du altså finne ut hvilke knapper du kan trykke på for å øke målgruppas motivasjon til å bruke tid på det du ønsker å fortelle dem. Dette blir enda viktigere når du har en målgruppe som ikke nødvendigvis lojalt gjør alt arbeidsgiveren ber dem om. 

Forventer oppfølgning

Vi ser også at unge arbeidstakere ofte trenger mer støtte i arbeidshverdagen. Homo Impatiens er vant til å få løpende tilbakemelding på absolutt alt de gjør – hele tiden. Enten det er på sosiale medier, på skolen eller i familien. 

De er mer overvåket, støttet og sekundert enn noen generasjon før dem, og det gjør at de forventer løypemeldinger og systemer de kan hente innspill fra. 

Innen retail ser de for eksempel at lederne for bare noen år siden i større grad stolte på egne vurderinger, mens dagens unge ledere vil ha systemer å støtte seg på. Opplæring og trening er derfor ikke noe man gjør én gang, men hele tiden.

Så hva skal du gjøre for å nå fram til Homo Impatiens, da? 

Her er det (dessverre) no size fits all. Teknologiutviklingen gir oss riktignok stadig nye verktøy som kan bidra til at opplæring og trening blir morsommere og mer engasjerende. Men selv om kule, nye KI-verktøy helt klart gir spennende muligheter, gjør faktisk et brettspill noen ganger jobben best.

Våre beste råd er derfor å forstå målgruppa til bunns, og ta utgangspunkt i deres virkelighet når du utvikler e-læringskurs eller annen trening. Her synder altfor mange. 

Med Homo Impatiens er det også viktig at du tar i bruk hele verktøykassa av virkemidler for å trigge motivasjon for å gjennomføre. Trening kan jo være gøy! La kreativiteten blomstre! 

Og sist, men ikke minst: Husk at støtte i arbeidshverdagen er viktig. Employer boosting handler også å ha gode opplærings- og støttesystemer slik at unge arbeidstakere (og andre!) føler seg trygge. Hele tiden. Det er ikke nok med medarbeidersamtale en gang i året, gitt! 

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS