Trenden har over 20 millioner visninger på TikTok. Pressesjef i Kreftforeningen, Elisabeth Jakobsen, mener trenden er veldig uhedlig.
Trenden har over 20 millioner visninger på TikTok. Pressesjef i Kreftforeningen, Elisabeth Jakobsen, mener trenden er veldig uhedlig.

Farlig trend florerer på TikTok

– Trenden strider mot absolutt alt vi anbefaler, forteller pressesjef i Kreftforeningen, Elisabeth Jakobsen.

Publisert Sist oppdatert

På TikTok har en ny trend oppstått med emneknaggen #uvindex. Trenden går ut på at man soler seg når UV-indeksen er på det sterkeste, for å bli fort brun.

– Da vi i Kreftforeningen så denne trenden, tenkte vi at det her er noe som strider mot absolutt alt vi anbefaler. UV-indeksen er et fantastisk verktøy, men ikke når man bruker den på motsatt måte enn man skal, forteller pressesjef i Kreftforeningen, Elisabeth Jakobsen til KOM24.

Saken var først omtalt av Bergensavisen.

Farlig å bli brent

UV-indeksen angir hvor intens solens stråling er og hvordan du bør beskytte deg. Daglige UV-varsler angir mye stråling fra solen man forventer med hensyn til skydekke og solens stilling på himmelen.

Hva er farlig mengde sol?

UVI 1-2 = Lav -> Det er trygt å være ute uten solbeskyttelse.

UVI 3-5 = Moderat -> Klær, hatt og solbriller er anbefalt.

UVI 6-7 = Høy -> Bruk solkrem med høy faktor.

UVI 8-10 = Svært høy -> Unngå solen mellom 12-15 og beskytt deg godt.

> 11 = Ekstrem -> Unngå solen, beskyttelse er nødvendig.

Kilde: UVI-Varsel

– Vi tenker at en slik trend er veldig uheldig. Det som er farlig her er å bli brent, så man burde prøve å bli brent så få ganger i livet som mulig.

Jakobsen forteller at de ikke har sett denne trenden på et tidligere tidspunkt.

– Akkurat denne kan jeg ikke huske å ha sett før, men dårlige solråd har det jo vært rikelig med opp igjennom tidene. Sololjen fra 70-tallet husker nok mange godt voksne, og mange betaler prisen for denne trenden.

Hun mener influencere burde sette seg inn i det de skaper innhold om.

– De som er store på TikTok og andre sosiale medier burde sette seg inn i kunnskap rundt det de går ut med av tips og råd, og heller bruke sin voldsomme kapasitet til å fremme det som er positivt og sunt.

Kreften man kan utvikle ved å brenne huden for mye under solen, har heldigvis god prognose, forteller Jakobsen.

@bawwinator2.0

Bra UV-index i Nice😤😤🙏🏼

♬ Fast - Sueco The Child

– Det er heldigvis god prognose på disse hvis man ser det tidlig, men det kan bli veldig alvorlig hvis det rekker å spre seg. Solstrålene kan skade hud, jo flere og oftere hudskader som oppstår, er det større og større risiko for å få hudkreft og føflekkreft.

Kroppspress

Jonas Fagerberg, TikTok-ekspert i sosiale medier-byrået Elg, tror den farlige trenden oppstår på grunn av kroppspress.

– Jeg tror det bunner ut i kroppspressmentalitet, som oppstår fort blant de unge. Man blir så eksponert for det idealet hvor man fremstår som perfekt, og den perfekte brunheten.

Han mener TikTok er en kanal hvor man kan legge ut hva man vil, på godt og vondt.

Jonas Fagerberg mener slike trender oppstår på grunn av kroppspresset kvinner får gjennom media.
Jonas Fagerberg mener slike trender oppstår på grunn av kroppspresset kvinner får gjennom media.

– Kvinner får mye press gjennom mediene og sosiale medier til å ha perfekt kropp og perfekt brunfarge, og at de også er de som ser på og deler trenden videre. TikTok er en kanal hvor man kan legge ut hva som helst, på godt og vondt. Kanalen kan heldigvis like enkelt brukes for å informere om skadene man kan få fra denne trenden.

Han tror heller ikke de som deltar på trenden er veldig gamle.

– Jeg tror det er flest unge som deltar i trenden, og som ikke er så kritiske som man burde være. Det er veldig synd at man ikke er mer kritisk om hva man legger ut. TikTok er en veldig populær kanal hvor man kan gjøre veldig mye bra, men har også like mye potensial for ødeleggende ting.

Powered by Labrador CMS