Tobias Judin

Datatilsynet vil at Meta-forbud skal gjelde i hele EU

Har bedt Det europeiske personvernrådet (EDPB) om en bindende avgjørelse i Meta-saken.

Publisert Sist oppdatert

– Meta fortsetter å behandle personopplysninger ulovlig i hele EØS. Å få saken prøvd i Personvernrådet er derfor nødvendig for å sikre at Meta respekterer Facebook- og Instagram-brukernes rettigheter, sier Tobias Judin, seksjonssjef i Datatilsynet til egne nettsider.

Tidligere i år kom Datatilsynet frem til at Meta behandler personopplysninger for adferdsbasert markedsføring ulovlig på Facebook og Instagram. 

De ila den amerikanske giganten dagbøter på én million kroner. Problemet deres er at de bare har hjemmel til å fatte midlertidig vedtak i denne saken. 

Vedtaket utløper 3. november.

Derfor har Datatilsynet nå bedt Personvernrådet om en bindende avgjørelse i saken, og mener at det midlertidige forbudet må gjøres permanent. De vil og at loven skal tolkes likt i hele EU og EØS.

Meta er uenig i at saken løftes til europeisk nivå. Selskapet mener blant annet at Datatilsynets vedtak er ugyldig og at tilsynet ikke har hjemmel til å be om en bindende avgjørelse fra Personvernrådet. 

Videre peker Meta på at de snart vil be brukerne om samtykke før personopplysningene brukes til adferdsbasert markedsføring.

– Det er svært usikkert om og når en gyldig samtykkeløsning kan komme på plass, og vi i Datatilsynet er av den oppfatning at vi ikke kan tolerere ulovlig aktivitet i mellomtiden, sier Judin.

Powered by Labrador CMS