Kristine Larsen studerer Digital Markedsføring ved Noroff, og Malin Kvaldsund Moltu studerer PR, kommunikasjon og media ved Høgskolen i Volda. Begge er enig om at det har vært et kunnskapsrikt år, til tross for mye usikkerhet.

– Vil du studere, så skal du studere. Ikke la korona stoppe det

Studentene Kristine og Malin valgte begge å studere til tross for en usikker framtid og studietid.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Eksamenstiden er allerede i gang for flere kommunikasjonsstudenter. Etter ett år med mye usikkerhet og en krevende studietid, er det nok flere studenter som gleder seg til sommerferie.

KOM24 har kontaktet Kristine Larsen som studerer Digital Markedsføring ved Noroff, og Malin Kvalsund Moltu som studerer PR, kommunikasjon og media ved Høgskolen i Volda for å høre hvordan året har vært. Er de glade for eller angrer de på valget om å studere?

Verken Larsen eller Moltu angrer på at de studerer, men forteller om en opplevelse av en amputert studietid.

Utfordrende studieår

I januar 2020 var Kristine Larsen helt sikker på at hun skulle ta ett friår og jobbe. Men ved et tilfelle endret hun mening, og bestemte seg for å søke på Digital Markedsføring ved Noroff, likevel. Den 12. mars i fjor var det en lettet Larsen som hadde bestemt seg for å studere.

– Planen min var jo egentlig å ta ett friår, jobbe, og finne ut hva jeg ville bli. Ironisk nok jobbet jeg som servitør. Det har ikke vært morsomste å studere, jeg sitter jo bare hjemme. Nå har jeg i hvert fall noen å fylle dagen med. Hadde jeg ikke hatt det, hadde jeg gått på «veggen», forteller Larsen til KOM24.

Hun som mange andre ble permittert, med unntak av 17. mai og sommeren i fjor, var det en lang tid uten jobb. Heldigvis hadde hun studiet å gå til da høsten kom. Selv om det har vært et utfordrende studieår, er hun glad for at hun valgte å studere.

– Det var vanskelig for meg og eksamensgruppen min å møtes, men vi fikk det til. Likevel ødela restriksjonene studiehverdagen som jeg hadde gledet meg på. Det er både det første og siste år mitt, siden tar et årsstudium. Jeg hadde sett fram til å møte og dele kunnskap med mine 24 klassekamerater.

Verdifull erfaring

Fram til jul var ikke studentlivet vært så ille. Skolen var åpen, og hun skryter av smittevernet til Noroff som gjorde at de kunne være der. Men så kom eksamenstiden, da ble det strengere.

Men det fikk hun ikke gjort. Likevel har studieåret vært verdt det.

– Jeg ser verdien av det nå. Derimot tror jeg at om jeg hadde jeg vært nitten år og skulle ha flyttet hjemmefra, hadde situasjonen vært annerledes. Da hadde jeg ventet ett år. Jeg er en ekstrovert og liker å sitte i samme rom som jeg jobber med. Jeg savner slik det var for to år siden når vi kunne dukke opp når det passer for oss.

Larsen forteller om to venninner i kollektivet hun bor i, som flyttet til Oslo for å studere. Et studieår hun ikke unner dem.

– For meg var det riktig å studere, men jeg tror ikke det var riktig for de andre. Det har vært vanskelig for alle – men det har vært enda vanskeligere for de som flytter til en ny by og ikke kjenner noen.

Sosial fadderuke

Malin Kvalsund Moltu hadde tidlig bestemt seg for å studere. Hun gikk rett fra videregående til Høgskolen i Volda.

– For min del tenkte jeg at det var bedre å bare fortsette å studere. Det var like usikkert, om ikke mer, å satse på arbeidsliv og reising. Derfor ble det ganske naturlig å velge studie.

Selv om det ikke har vært et normalt år, ble det er riktig valg. Gjennom studieåret har det vært lite sosialisering, likevel hadde de ikke like strenge tiltak under fadderuken, gjennom oppdelte grupper fikk hun møtt de nye studiekameratene.

– Jeg har ikke fått kjent på studentlivet som jeg skulle ha ønsket. Jeg studerer gjerne på unormalt vis i stede for å vente på at ting skal bli bedre. Da går det nok litt tid. Jeg vil bare bli ferdig med utdanningen min for så å leve livet forhåpentligvis normalt etter det.

Moltu er glad hun valgte å studere. Nå føler hun året ble fylt med nyttig innhold, i stede for å vente på at usikkerheten skal forsvinne. Mye av studiet går på kommunikasjon, derfor har de vært innom intern- og krisekommunikasjon.

Et liv etter korona

Når folk spør Moltu hva hun studerer og hva hun kan gjøre med utdanningen svarere hun at korona er et prakteksemplar på hvor viktig kommunikasjon har blitt.

– Etter utdanningen kan man kan bli både kommunikasjonsrådgiver og journalist, noe en kan være i mange forskjellige bedrifter. Mulighetene er så mange. Folk har faktisk sett hvor viktig krisekommunikasjon og generell kommunikasjon er. De forstår nå mer enn før, hvor viktig kommunikasjon er.

– Jeg vil råde studenter til høsten om å bare gjør det beste ut av det. Vil man studere, så skal man studere. Ikke la korona stoppe det.

Powered by Labrador CMS