Petter Aaberg(foran) tror det er viktig å bruke TikTok for å markedsføre dokumentarfilmen Nattebarn. – Når vi velger en plattform hvor dem befinner seg, og kan bli kjent med prosjektet der først, håper jeg de vil komme å se filmen. Sverre Kvamme bak kamera.

Markedsfører dokumentarfilm om psykisk uhelse på TikTok: – Folk opplever innholdet som relevant

Teamet bak håper filmen og #deldritten-kampanjen vil bidra med å fjerne stigma rundt psykiske lidelser og selvmord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forbindelse med kinolanseringen av dokumentarenfilmen Nattebarn, har Indie Film satt i gang kampanjen #deldritten.

– Vi håper filmen og #deldritten-kampanjen vil bidra med å fjerne stigma rundt psykiske lidelser og selvmord. Vi tror at hvis folk tørr å snakke om det som er vondt og mørkt, kan det bidra til å ufarliggjøre vonde tanker, forteller assisterende produsent og kampanjeansvarlig, Guro Sollie Hansebakken, om hensikten med kampanjen.

Assisterende produsent og kampanjeansvarlig, Guro Sollie Hansebakken

Kampanjen har rullet og gått siden 1. juni, og har vært spesielt fokusert mot TikTok.

– Folk på TikTok opplever innholdet som relevant

I filmen Nattebarn møter vi regissørene Petter Aaberg og Sverre Kvamme, og andre unge karakterer som snakker åpent og ærlig om psykiske lidelser. Alle er i 20-årene, og sammen har de et felles mål om å dele sine historier.

Fram mot lanseringen, er målet å nå ut til flest mulig med et budskap om å finne styrke til å snakke om problemene sine, og dele historiene sine.

– Vi lager dokumentarfilmer fordi vi ønsker endring. Så vi stilte oss selv spørsmålet om hvordan vi skulle nå ut med budskapet til målgruppen vår. Karakterene og temaet er relevant for unge mennesker, og det er ingen hemmelighet at TikTok treffer den målgruppen godt.

Derfor valgte de å satse på TikTok for å markedsføre filmen.

@nattebarn

Petter har fått en diagnose 💛 Les mer om diagnoser i kommentarfeltet ##4you ##foryoupage ##diagnose ##psykiskhelse ##mentalhealth @petteraaberg

♬ original sound - nattebarn

– Vi treffer veldig bra, og grunnen til det er at folk på TikTok opplever innholdet som relevant. Vi snakker åpent og ærlig om psykiske uhelse med et positivt og konstruktivt innhold, som gjør at de som tar imot innholdet opplever at vi gir dem noe.

Tar med seerne bak kamera

Hovedmålet er ikke nødvendigvis å utlevere hvordan en har med seg selv på sosiale medier, heller å oppfordre de unge til å finne trygge folk og snakke med.

– Jeg tror det er godt for de unge å se at andre er som dem, at de ikke er alene med problemene sine. Å høre historier som minner om sine egne følelser, kan virke terapeutisk.

Hansebakken mener det unike med sosiale medier, og særlig TikTok er at de opplever et enormt engasjement. Unge mennesker kommenterer videoene, deler sine personlige opplevelser og erfaringer.

Innholdet som legges ut på TikTok er blant annet klipp som ikke ble med i filmen, i tillegg lager de innhold som handler om psykisk helse tilpasset til plattformen. For eksempel har de laget en TikTok hvor regissør Petter Aaberg snakker om medisiner han har gått på, og en der regissørene kommentere filmen.

– De får et innblikk i filmens handling samtidig som de får opplevelsen av å være med på prosessen.

Premiere på filmfestival

Selv om de enn så lenge kun har lagt ut fem videoer, har de bikka over 400.000 seere så langt. TikToken med mest seere ligger på 167.000, og har fått stor respons. De har også fått over 2000 følgere.

Premieren vises på i filmfestivalen i Haugesund. Fra 24. september vises den på landets kinoer.

Også regissør Sverre Kvamme mener TikTok er en god plattform for å nå ut til yngre folk.

– TikTok er ganske nytt og spennende. Det er ikke mange filmer som markedsføres der, så vi er tidlig ute med det i filmbransjen.

Dokumentarfilmen Nattebarn viser en brutalt ærlig virkelighet, og gir oss muligheten til å følge Petter Aaberg med flere i deres tøffeste øyeblikk.

Blir et ansikt utad

I tillegg til at Petter Aaberg har blitt ansiktet på Nattebarn, har han naturlig nok blitt ansiktet til filmen på TikTok.

– Jeg synes det har vært utrolig gøy å se responsen på TikTok. Jeg føler at vi klarer å treffe rett i målgruppa som er unge folk, ved å markedsføre filmen på denne måten.

Videoene som blir lagt ut er veldig personlig for Aaberg da de handler om hans psykiske helse. Likevel er det verdt det når han ser at andre kan kjenne seg igjen.

– Jeg føler at en lager et felleskap og står sammen om problemene, avslutter Aaberg.

Powered by Labrador CMS