Musk har også lovet å fjerne alle boter, altså automatiske kontoer som utgir seg for å være ekte brukere. Twitter fjerner allerede flere titalls millioner spamboter og falske kontoer hvert år. Det er bra om Musk klarer å gjøre dette enda mer effektivt, men heller ikke dette vil nok føre til store endringer for Twitter-brukere generelt.

MENINGER:

Hva betyr det for deg at Elon Musk kjøper Twitter?

«Det ligger an til at Elon Musk vil kjøpe alle aksjene i Twitter og ta selskapet av børs. Det er fortsatt noen formelle godkjenninger som må på plass, så selve transaksjonen vil ikke skje før om et halvt års tid. I mellomtiden spør mange seg: Hva vil det bety for meg at Elon Musk overtar Twitter? », skriver Ståle Lindblad.

Publisert

Nå har New York Times fått innsyn i presentasjonen han har gitt til banker og investorer. Den gir et mer nyansert bilde av hvordan nye Twitter vil se ut enn det som har vær kjent hittil.

Realitetene

Elon Musk betaler 44 milliarder dollar for å kjøpe Twitter. Han finansierer dette blant annet gjennom lån og eksterne investorer. Lånene er beregnet til å gi rentekostnader på mellom én og to milliarder dollar i året. Elon Musk er derfor avhengig av at Twitter tjener penger.

Det går rykter om at Elon Musk planlegger en ny børsnotering av Twitter om tre år. Skal investorene få avkasning på investeringen sin, må Twitter børsnoteres til en betydelig høyere pris enn $54.20. Det krever at selskapet viser betydelig vekst i både inntekt og antall brukere.

Musk er også avhengig av å beholde de ansatte og trekke til seg nye. I planene han har presentert skal antall ansatte økes fra 7.500 i dag til over 11.000 i 2025.

Kort sagt: Elon Musk er avhengig av å gjøre Twitter populært blant enda flere brukere, mye mer lønnsomt og attraktivt for ansatte i løpet av relativt kort tid.

Ytringsfrihet

Det nesten alle har snakket om siden det ble kjent at Musk ville kjøpe Twitter, er at han har lovet å gjøre det mer åpent for ytringer som har blitt moderert bort frem til nå. Spesielt blant de ultrakonservative er det store forventninger til at Musk skal ta Twitter tilbake til tiden da «alt var lov». Det er også store forventninger til at Donald Trump og andre som er kastet ut av plattformen får komme tilbake.

Det er godt mulig at det vil skje. Men det er lite sannsynlig at du og jeg vil merke noe til det. Vi kan selvfølgelig få fler ekstreme ytringer hvis vi oppsøker det, men twitterstrømmen din vil sannsynligvis ikke forandre seg av at Donald Trump, Dan Bongino og Alex Jones igjen er på plattformen.

Det som er viktigere for Elon Musk er om en endring i modereringen vil gi plattformen en flom av nye brukere. Det er lite trolig. Twitter oppgir selv å ha 229 millioner aktive brukere. Ingen av de alternative plattformene har over en million aktive brukere, så selv om alle fra Gab, Parler, Gettr og Truth Social strømmer tilbake til Twitter, vil endringen knapt være synlig i Twitters brukertall.

Musk har også lovet å fjerne alle boter, altså automatiske kontoer som utgir seg for å være ekte brukere. Twitter fjerner allerede flere titalls millioner spamboter og falske kontoer hvert år. Det er bra om Musk klarer å gjøre dette enda mer effektivt, men heller ikke dette vil nok føre til store endringer for Twitter-brukere generelt.

Den delen av Elon Musks visjon for et nytt Twitter som det skrives og snakkes mest om vil med andre ord ikke bety noe som helst for deg og meg. Den delen du ikke har hørt om ennå vil imidlertid gi store endringer.

Det nye Twitter og produkt X

Elon Musk er innovativ, visjonær og uredd. Han var nær ved å miste hele formuen sin i 2008 da både SpaceX og Tesla var dager unna å gå konkurs. I dag har de to selskapene lykkes med å revolusjonere sine bransjer. Nå vil han revolusjonere Twitter.

Planen Musk har presentert for banker og investorer innebærer å femdoble omsetningen, fra 5 til 26,4 milliarder dollar i 2028. Det skal gi milliardoverskudd allerede i 2025. For å oppnå dette vil han øke antall aktive brukere til 931 millioner, og øke inntekten per bruker med 20 prosent.

I dag kommer 90 prosent av Twitters inntekter fra annonser. I Musks planer skal denne andelen reduseres til mindre enn halvparten. Den andre halvdelen skal dekkes inn med en mangedobling av abonnementsinntektene. Det betyr at det vil komme en flom av nye tjenester som du må betale for å få tilgang til. Musk har lovet at selve Twitter fortsatt skal være gratis for vanlige brukere.

Et annet område han har store forventninger til er betalingstjenester. I dag kan du gi tips til innholdsskapere på Twitter eller betale for å få tilgang til enkelte lydrom (Spaces). Inntektene fra slike transaksjoner skal økes fra $15 millioner i 2023 til $1,3 milliarder i 2028. Det betyr nye betalingstjenester som treffer en mye større del av brukerne. Kanskje du kan kjøpe billett til bussen på Twitter om noen år?

Hvordan Twitter skal tiltrekke seg fire ganger så mange brukere har ikke Elon Musk sagt noe om, men presentasjonen inneholder et nytt produkt som bare kalles X. Det mystiske produktet skal ha 9 millioner betalende brukere allerede neste år og 109 millioner i 2028. Det er ikke kjent hva produkt X vil være, men Musk har hintet om at han mener bruker vil være villige til å betale for å slippe å se annonser i nyhetsstrømmen.

Skal Musk nå målene sine med Twitter, holder det ikke med litt mindre moderering. Da må han gjenta det han gjorde med SpaceX og Tesla, og skape en Twitter-revolusjon.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS