På bildet: Kode24-redaktør Ole Petter B. Stokke har testet å betale seg fri fra Meta-reklame.
Kode24-redaktør Ole Petter B. Stokke har testet å betale seg fri fra Meta-reklame.

MENINGER:

Jeg betalte 149 kroner for Facebook, så du slipper

«Jeg tror ikke Meta har noen interesse av at vi faktisk skal betale for dette», skriver Ole Petter Baugerud Stokke.

Publisert

Innlegget ble først publisert i Kode24 og er gjengitt med tillatelse.

"Vil du abonnere, eller vil du fortsette å bruke produktene våre kostnadsfritt med annonser?" spurte Facebook meg, og resten av den norske befolkning, denne uka.

Om du også syntes dette spørsmålet virka noe passiv agressivt og ubehagelig, har du helt rett: Dette er agressivt, dette skal være ubehagelig. 😬 For dette er ikke noe Facebook vil, men tror de må:

 • Blant annet det norske og irske datatilsynet, samt EU sjælv, mener Meta bryter lover og regler når de overvåker deg for å gi deg personlig reklame på Facebook og Instagram, fordi de ikke synes brukerne har tatt et tydelig nok valg på at dette er noe de selv vil.
 • "Okidoki", tenkte Meta, "da gir vi bare folk muligheten til å betale seg ut av problemet, ved å tilby reklamefrie varianter, da".
 • "App app app, ikke så fort", maner blant annet jurist Vebjørn Søndersrød, som ikke tror at myndighetene vil anse valget mellom om å slippe å betale 149 kroner eller legge livet sitt ut på anbud som spesielt "frivillig".

  Europeisk hippie-personvern-babbel

Men sånt europeisk hippie-personvern-babbel stopper ikke Meta, og nå er den her: Facebook og Instagram uten reklamer, for 149 kroner måneden. Uten at Meta gjør det spesielt tydelig for oss om de da faktisk slutter å overvåke oss i noen særlig grad.

Uansett: Jeg trykka "Abonner", dobbelttrykka på låseknappen for å bekrefte, kjørte gjennom en BankID-sesjon og ble trukket 149 kroner for min nye Facebook-opplevelse. 🤷 Her er hva du kan vente deg:

 • Facebook.
 • Uten reklame.

Jeg innrømmer det gjerne; jeg gleda meg litt. Jeg tenkte "Kanskje ikke Facebook egentlig er så verst, uten reklame? Det må jo skje endel greier der inne jeg aldri får med meg, på grunn av all reklamen?"

Neida. Jeg tok feil:

  • Ja, reklamene er tilsynelatende borte. Både de tradisjonelle og for eksempel artikler en redaksjon har betalt for at jeg skal få med meg.
  • "Foreslåtte innlegg" er derimot ikke borte, for å si det mildt. Her får jeg opp alt fra "artige" videoer fra SVT, til "historiske" bilder jeg er rimelig sikker på er AI-genererte, og ting som fortoner seg som reinspikka reklame – bare at Facebook insisterer på at avsender ikke har betalt noe.
  • Jeg kan nå få med meg at hun jeg jobba med for 10 år sida hadde bursdag i forrige uke, fordi Facebook viser meg gratulasjonen fra han fyren jeg jobba med for 15 år sida, bestående av teksten "Gratulerer!".
  • Facebook elsker et par av gruppene jeg er med i, men hater alle andre, for den viser meg utelukkende innlegg fra rundt fem av de samme gruppene, igjen og igjen, uten at jeg interagert med noen av dem på sikkert 10 år.

Spionreklame

Det er ikke nå jeg oppdager hvor bra Facebook egentlig er. Det er nå jeg oppdager hvor dritt Facebook egentlig er.

De kan også fortelle meg at månedsprisen min blir svimlende 425 kroner fra 1. mars, fordi de da tar 149 kroner pluss 92 kroner for hver konto i "kontosenteret". Jeg har visst fire der, blant annet kode24 sin Instagram-konto.

Men jeg tror ikke Meta har noen som helst interesse av at vi faktisk skal betale, uansett. Jeg tror de tjener mye mer på oss om vi lar være, og heller kan pøse på med reklame fra desperate avisredaksjoner og kredittkort-kremmere. Det forklarer hvorfor de krever mer enn både Netflix og Spotify, for noe som helt åpenbart ikke er verdt det. 💸

Gratulerer, Meta – dere vinner! Kjør på med spionreklame. For dette gidder jeg ikke.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS