Deler oppskrifter på molotovcocktailer i sosiale medier: – Problematisk, sier some-ekspert

Melanie Magin ved NTNU synes det er overraskende at ukrainske myndigheter deler slike oppskrifter i sosiale medier.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Sosiale medier kan brukes som våpen i krigen, men det gjelder ikke bare sosiale medier, det gjelder alle typer medier, sier førsteamanuensis ved NTNU og institutt for sosiologi og statsvitenskap, Melanie Magin til KOM24.

Hun spesialiserer seg blant annet innenfor sosiale medier for politisk kommunikasjon.

– Historisk sett brukes mediene som våpen, typisk i situasjoner der regjeringen begrenser hvilke kilder som er tilgjengelige for allmennheten. Vi ser nå hvordan Russland bruker statlige våpen som propaganda, sier hun, og legger til:

– Sosiale medier kan brukes som et våpen, men det er ikke nytt at sosiale medier brukes i opptøyer.

En positiv effekt

Magin påpeker at folk brukte sosiale medier også i den arabiske våren, men at dette er nytt i Europa.

– Under den arabiske våren var sosiale medier også utbredt i bruk. Det er litt vanskelig å si, men jeg tror ikke det er store forskjeller fra den gang til nå i hvordan folk bruker dem.

Fra desember 2010 til desember 2012 ble sosiale medier brukt til å dele informasjon om relevante hendelser, organisere demonstrasjoner og å spre propaganda.

– Det som skiller bruken av sosiale medier fra den arabiske våren til denne europeiske krigen, er hvordan kanalene også brukes til å spre feilinformasjon samt å blokkere informasjon.

Magin synes det virker som om den russiske regjeringen benytter seg av sosiale medier aktivt for å spre feilinformasjon om Ukraina.

– Den mest positive effekten med sosiale medier er at Russland ikke kan kontrollere hva som publiseres, og det kan føre til at mange russere får informasjon om tilstanden i Ukraina fra helt uavhengige parter.

Moralsk vanskelig

Faren med sosiale medier er å vite hva som er riktig informasjon.

– Det kan være komplisert å avdekke om kildene er genuine. Særlig i en krig der plattformene kan benyttes for å spre propaganda og feilinformasjon som kan gagne den ene parten. Det er også et vanlig mønster å spre falskt innhold for å tegne et sterkere bilde av seg selv.

Den siste tiden har det florert av innlegg i sosiale medier blant annet med oppskrifter på hvordan man lager molotovcocktails. Noe ukrainske myndigheter også har delt i sine innlegg.

– Det er et veldig moralsk vanskelig spørsmål, om det er greit at myndigheten gjør dette. Jeg synes det er problematisk.

Samtidig som hun peker på en unntakstilstand.

– Jeg synes det er overraskende at myndighetene har delt slike oppskrifter, og jeg heller mot at jeg ikke synes det er en god idé. Men det er min personlige mening.

Powered by Labrador CMS