Fra venstre: Daniel Torkildsen Lea (Høyre), Nils Sødal (NAF), Trond Gram (LO), Gunnar Ringheim (Senterpartiet) og Anders Olof Larsson (Kristiania)
Fra venstre: Daniel Torkildsen Lea (Høyre), Nils Sødal (NAF), Trond Gram (LO), Gunnar Ringheim (Senterpartiet) og Anders Olof Larsson (Kristiania)

Flere aktører uttaler seg om omstridt praksis: – Har brent oss på dette før

At samme leserinnlegg sendes ut med ulike forfattere skjer oftere enn vi vet, skal vi tro ekspert.

Publisert

Forrige uke havnet Tine i søkelyset, da både Nordnorsk debatt og Rana Blad hadde mottatt leserinnlegg fra organisasjonen. Leserinnleggene var identisk i tittel og innhold, men kom fra forskjellige bønder.

Innlegget hadde i alt blitt sendt ut til ti aviser. Kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen, uttalte at praksisen er normal og at de vil fortsette å gjøre det samme.

– Det er riktig at dette er vanlig. Kanskje spesielt for politiske partier, organisasjoner og tenketanker. Men det er også vanlig at innleggene tilpasses og gjøres mer personlig av hver enkelt avsender, sier Anders Olof Larsson til KOM24.

Larsson er professor ved Institutt for kommunikasjon på Kristiania. Han sier at man på generelt grunnlag bør tillate seg å gi slike standard-innlegg en personlig vri.

– At innleggene blir rene kopier, ser ikke bra ut. I dette tilfellet får bøndene assistanse fra Tine til å ytre seg, men det bør være et lokalt preg på slike tekster.

Ikke alle forstår

Samtidig understreker Larsson at det finnes mange lesere som ikke legger merke til eller bryr seg om at noen utgir seg for å ha skrevet et innlegg.

– For eksempel journalister vil være mer opptatt av dette enn andre lesere. Jeg er ikke sikker på om så mange andre legger merke til det. Dette skjer nok også oftere enn vi vet om.

Han foreslår en løsning der det blir informert om at innlegget er skrevet i samarbeid med en aktør.

– Jeg tror faktisk det kan styrke budskapet, sier Larsson.

Har sluttet

Kommunikasjonssjef i partiet Høyre, Daniel Torkildsen Lea, sier at de har praktisert dette tidligere.

– Dette har vi brent oss på før. Vi sender ikke lenger ut helhetlig forslag til leserinnlegg, men heller argumenter for vår politikk om relevante saker som de lokalt kan benytte seg av. 

– Når det er sagt synes jeg ikke man alltid skal finne opp hjulet på nytt når man skriver et leserinnlegg om for eksempel fritt skolevalg eller fritt brukervalg, men innleggene blir best om man tilpasser det til den lokale konteksten, sier Lea.

Også kommunikasjonssjef i Senterpartiet, Gunnar Ringheim, forteller at de ikke sender ut samme innlegg med ulike avsendere.

– Samme politiker kan sende innlegg til flere aviser, men vi lager ikke en tekst som flere bruker som om de har skrevet den selv. Det skal være en personlig «touch» der, sier Ringheim.

– Uproblematisk

Trond Gram er informasjonssjef i Landsorganisasjonen i Norge (LO). Han opplyser at landets største fagforening bruker standard-innlegg, som også kan ha ulike forfattere.

– Det hender at vi sender ut slike innlegg om temaer som er viktig for LO. Da er det opp til de ulike regionskontorene hvordan de vil håndtere det. Noen skriver om og gjør det til et utspill i stedet for et innlegg. Andre beholder innholdet og gjør ingen endringer, sier Gram.

Han sier at de ikke gjør dette veldig ofte, og anslår at det skjer to eller tre ganger hvert år.

– Jeg mener det er uproblematisk. Når vi gjør det, handler innleggene ofte om store saker. Det kan være tariffoppgjør, store kampanjer eller valgkamp. Også er det selvfølgelig opp til avisene om de vil publisere.

– Men jeg ser jo at det blir en negativ spinn når man blir gjennomskuet. Da slår det ikke nødvendigvis ut på måten man ønsker, legger Gram til.

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, sier at de kan sende ut samme innlegg. Disse skal derimot ikke ha ulike formidlere.

– På generelt grunnlag mener vi at det er viktig at forfatteren av et innlegg har en egen personlig touch på innlegget. Når vi sender innlegg med samme forfatter til flere medier, godkjenner alltid forfatteren innlegget før det sendes. Det samme vil jeg si gjelder i Tine-saken. Det er ikke feil at lokale bønder som representerer Tine sender inn innlegg, men generelt vil jeg si at det da bør være en lokal eller personlig vri på innlegget.

Powered by Labrador CMS