Fast Candy bruker harde virkemidler for å nå unge, spesielt i form av konkurranser, premier og oppfordringer om å dele markedsføringen.

HR-kritikk treffer Fast Candy etter TikTok-video

Fast Candy ber følgerne kommentere sin favorittansatt. Det får arbeidstakerorganisasjonen Handel og Kontor til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

Godtebutikken Fast Candy har blitt en hit, hvor barn og ungdom står i lange køer for å få tak i det siste innen søtsaker.

På fredag åpnet kjeden sin tredje butikk på Lagunen kjøpesenter i Bergen. Tilgangen på amerikansk godteri var åpenbart etterlengtet, for flere hundre mennesker strømmet til både før, under og etter åpningen klokken 12. 

Markedsføring mot barn

Fast Candy har mer enn 220.000 følgere på TikTok, hvor de gjør suksess med smakstesting av egne produkter. 

Måten selskapet markedsfører seg på i sosiale medier, har tidligere skapt reaksjoner. I mars ble Fast Candy felt av MFU (Matbransjens Faglige Utvalg).

I fellelsen ble selskapet kritisert for måten de markedsfører seg mot barn.

Denise Salome Håbrekke, medeier og ansvarlig for Fast Candy's TikTok-konto, er selve ansiktet utad for selskapet, og hennes tilstedeværelse trekker mange fans som ønsker å ta selfies med henne

Nå står selskapet igjen overfor kritikk i kjølvannet av en TikTok-video hvor hun oppfordrer følgerne til å kommentere hvem de mener er deres favorittansatt

@passarqadir #stitch med @Fast Candy Norge dette var ikke bra…ohmydays😳😳meg når jeg så den videon, kanskje jeg bare er en dramatisk HR student..men nei.😳🥲 #fastcandy #norge #norsk #hr #ansatt #butikk ♬ original sound - Passar Qadir

På de ansattes bekostning

Passar Qadir synes ikke markedsføringstrategien bør gå på bekostning av de unge ansatte.

Passer Qadir, som arbeider innenfor HR, reagerer kraftig på det hun har sett. På TikTok hvor hun har nesten 33 000 følgere, uttrykker hun sin bekymring: «Jeg vet ikke om jeg er overdramatisk nå, men dette var virkelig dårlig HR og veldig lite gjennomtenkt.»

Les svaret til Fast Candy lenger nede i saken

Qadir er tydelig kritisk til måten Fast Candy bruker TikTok for markedsføring. Overfor KOM24 sier hun:

– Fast Candy er kanskje opptatt av markedsføring på TikTok, men det bør ikke gå på bekostning av de unge ansatte. Ansatte på 14 år skal slippe å gå til kommentarfeltet og føle seg dårlig. 

– Det er helt vilt å be sine over 220 000 følgere kommentere sin favorittansatt. Hva om du blir nevnt minst?

Hun peker på mulige negative konsekvenser, som mulig mobbing og trakassering i kommentarfeltet, og uttrykker bekymring for arbeidsmiljøet. Qadir legger til at så unge ansatte er spesielt sårbare og at dette bare virker som billig markedsføring ved å generere visninger på denne måten.

Hun avslutter med å understreke viktigheten av å kunne uttrykke bekymringer i et samfunn som er preget av mye «krenke-kultur», og sier: 

– Det skal være lov å si ifra når bedrifter driter seg ut. 

– Dette er hårreisende

Nestleder i arbeidstakerorganisasjonen Handel og Kontor viser sterk misnøye. 

Nestleder i Handel og Kontor, Lena Reitan.

– Dette er absolutt ikke greit. Videoene til Fast Candy viser at det er mange unge mennesker som jobber og følger denne bedriften. Vi har mer enn nok negativ feedback i samfunnet allerede, sier Lena Reitan til KOM24.

Hun uttrykker videre sin bekymring og kritikk av situasjonen: 

– Det er miksen av at dette som er alvorlig. Det er unge ansatte, det er TikTok, og at tilbakemeldingene kommer direkte og er synlig for alle, er svært alvorlig. Vi kan godt si at dette er hårreisende.

Hun kommenterer også metoden som Fast Candy har valgt for å håndtere de ansatte: 

– Hvis målet er å gjøre de ansatte bedre, er dette feil fremgangsmåte. Medarbeidersamtalen skal være når ansatt og sjef sitter alene, i ro og mak og kan snakke godt sammen. Samtalen må være fortrolig og ærlig. Den skal være det motsatte av det vi ser i denne TikTok Tok-videoen.

Etter KOM24 tok kontakt med Fast Candy, har de nå slettet den omtalte TikTok-videoen. 

– Vi registrerer at Fast Candy har tatt ned videoen, og det viser at de skjønner at de har gjort en feil. Likevel har jo folk sett videoen, og vi ser jo reaksjonsvideoer der ute, avslutter Reitan. 

– De kan bare spekulere

– Vår intensjon er aldri å «krenke» noen og spesielt ikke våre ansatte, sier daglig leder Robert Crnalic om kritikken til KOM24. 

Han påpeker at videoen som har vakt oppmerksomhet, handler om å la følgerne uttrykke sine personlige preferanser når det gjelder de ansatte. Han sier:

– Det handler ikke om å rangere noen, det er kun personlige preferanser, og sist jeg sjekket har alle mennesker i Norge lov til å ha personlige preferanser?

– Det er vel derfor det er lov å stemme i Melodi Grand Prix?

Crnalic legger vekt på selskapets prioritering av ansatte og sier de alltid kommer før kunder og profitter, og legger til: 

– Det er ingen utenfra som vet hvilken relasjon vi har med mange av våre ansatte, og de kan bare spekulere. 

Til slutt sier Crnalic han kan forstå kritikken og at han kan innrømme at det kan slå feil ut, og fortsetter:

– Men i vår bedrift er alle våre ansatte 100 prosent beskyttet av oss som leder bedrifter, på alle måter, fra nett-trol til frekke mennesker som besøker våre butikker. 

Powered by Labrador CMS