Helene Kvernaas og Anders Ballangrud.

Datatilsynet: – Det er en utfordring at selskapet som eier TikTok er kinesisk

Mens Datatilsynet mener TikTok kan medføre omfattende behandling av personopplysninger, sier Trickle-sjef Helene Kvernaas det ikke er grunn til redsel dersom man er komfortabel med å bruke andre sosiale medier.

Publisert

Etter at det ble kjent at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl hadde opprettet en egen Tiktok-konto, har debatten gått om dette er passende og trygt for hennes rolle.

Senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet Anders Ballangrud, sier til KOM24 at det er uinteressant hva et regjeringsmedlem eller offisiell statsrepresentant selv publiserer i appen.

@emiliemehl8 Alle har rett til å være seg selv og elske hvem de vil. Angrepet i juni rammet det skeive miljøet, Oslo og Norge hardt. I dag tok vi gatene tilbake. Takk for alle som tar kampen, i dag og hver dag 🌈💓 #pride #Oslove #loveislove ♬ Sissy That Walk - RuPaul

Sannsynligvis vil bruken av appen i seg selv, og bare det å ha appen installert på telefonen, kunne medføre en omfattende behandling av personopplysninger.

KOM24 har vært i kontakt med kommunikasjonsenheten i Justis- og beredskapsdepartementet om denne saken. Departementets kommunikasjonssjef Trude Larstad, viser til svaret som ble gitt nedenfor på mandag fra justis- og beredskapsministeren, og opplyser fredag at statsråden ikke har noen ytterligere kommentar.

– «Jeg styrer alle mine plattformer på sosiale medier selv. Det er viktig for meg å være ekte og ærlig i min kontakt med folk. Jeg bidrar gjerne til å gjøre norsk politikk åpent og tilgjengelig for folk. Hvis jeg kan gi innsikt i hva det innebærer å være statsråd, er det en bonus i hverdagen min. Jeg tar på generelt grunnlag en rekke forholdsregler rundt hvordan jeg bruker digitale verktøy som PC, mobil og nettbrett. Jeg vil oppfordre alle til å være forsiktige med å lagre fortrolig informasjon på telefonen, uansett hvilke apper du har, samt å skru på totrinns-innlogging på mail og sosiale medier», skrev justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, i en e-post til KOM24 mandag kveld.

– Marginalt forskjellig

Ballangrud peker på at det er viktig å få oversikt over hvordan appen virker og hvordan dataflyten til og fra appen ser ut.

– Videre er det viktig å sette seg inn i hvilke personverninnstillinger appen tilbyr og benytte seg av dem, for eksempel ved å begrense appens tilgang til andre funksjoner man har på mobilen. Med tanke på bekymringene som verserer rundt kinesiske myndigheters tilgang til TikTok-data bør man også vurdere sannsynligheten for at dataen ender opp ikke-tiltenkte steder, og hvilke konsekvenser det kan få.

– Kan TikTok noen gang bli helt trygt, og skiller kanalen seg fra andre?

– Mitt inntrykk er at de store aktørene er ganske like når man vurderer dem i et personvernperspektiv. Det umiddelbare grensesnittet og brukeropplevelsen er etter mitt syn også marginalt forskjellig.

Ballangrud sier den største forskjellen vil ligge i eierskapet.

– Det er en utfordring at selskapet som eier TikTok er kinesisk. Men dette er et komplekst spørsmål. Mange amerikanske apper samler inn, deler eller selger brukernes personopplysninger på det åpne markedet. Disse kan hvem som helst kjøpe. Økosystemet for kjøp og salg av data er noe helt annet enn for få år siden.

Det er det kinesiske selskapet ByteDance, som eier TikTok.

Lite som skiller TikTok fra andre

Byråleder Helene Kvernaas i Trickle sier det ikke har dukket opp bevis som tyder på at TikTok innebærer en større risiko enn andre sosiale medier.

– Dukker vi inn i TikTok personvernerklæringer skiller denne seg lite fra andre plattformer. Jeg ville derfor ikke gått rundt med en redsel om å bruke TikTok dersom jeg er komfortabel med å bruke andre sosiale medier som Instagram og Snapchat, sier Kvernaas til KOM24.

Hun mener det i likhet med andre sosiale medier alltid er aspekter ved en plattform som gjør at man kan stille spørsmål ved hvor «trygg» den er.

– Vi har alle sett store plattformer bryte GDPR-reglene. Instagram ble tidligere denne måneden dømt for ulovlig bruk av data blant unge, og i forbindelse med valget i USA delte Facebook ulovlig innsikt om sine brukere. TikTok har forsøkt å være nettopp tryggere enn andre sosiale medier, blant annet gjennom deres sikkerhetsinnstillinger.

Kvernaas forteller at disse innstillingene blant annet gir oss mulighet til å slå av direktemeldinger, justere skjermtid, skru av muligheten til å bli tagget av andre og dele dine videoer.

– Nettopp på grunn av redselen og myten om at TikTok er utrygt, blir plattformen utfordret til å bevise at de er sikrere enn sosiale medier flest.

Smart algoritme

Hun råder til å ta en gjennomgang av appens sikkerhetsinnstillinger.

– På denne måten kan du skjerme deg selv. Det er også mulig å redusere appens tilgang på data for å unngå å legge igjen privat informasjon der det er mulig. Heller ikke gi TikTok tilgang til bildebiblioteket, kontaktlisten eller mikrofonen din, og før dialog med venner utenfor appen.

Trickle-sjefen mener man også burde holde seg til en privat profil. Og at man ved bruk av relevante hashtags, teksting og beskrivende undertekster, også kan påvirke at videoen havner foran riktig (og ønsket) publikum.

– TikToks algoritme er smart, og det skal i utgangspunktet mye til for at en tilsynelatende «normal» video havner på avveie. Men i likhet med andre kanaler vil jeg oppfordre til å bruke god, gammeldags nettvett.

Powered by Labrador CMS