Marit Mæhlum slår et slag for å jobbe med nye annonsemuligheter på for eksempel tradisjonell TV.
Marit Mæhlum slår et slag for å jobbe med nye annonsemuligheter på for eksempel tradisjonell TV.

MENINGER:

Innovasjon i satte kanaler

«De små, skannbare firkantene fikk over natten fortjent missing link-status for å koble analoge eller statiske annonsekanaler som TV, print og utendørsannonser med den digitale og mobile verden.», skriver Marit Mæhlum.

Publisert Sist oppdatert

Vi går mot mørkere tider og dermed også årets shoppinghøytid. Mange investerer både tid og penger i å optimalisere egen logistikk, butikk- og brukeropplevelse, og snart skal det slås på stortromma med annonsebudsjettene.

Dette skjer i et mediemarked i kraftig endring, med fortløpende muligheter til å teste nye kanaler og spennende formater. Samtidig er noen av de mest lojale og effektfulle kanalene tilnærmet utsolgt. Dermed må mange gå nye veier i kampen om lommeboka til forbrukerne.

Det skaper nye muligheter. Og ja, det er ekstra spennende med nye kanaler og formater, som ofte også er lette å teste. Men en ny digital funksjon gir ingen suksess-garanti.

Noe av gullet kan til og med ligge i tradisjonelle annonsekanalene, og ikke minst: i innovasjonsarbeidet som gjøres i disse. Det være seg mediekreative ideer, som for eksempel Coop sin «La flammene gjøre jobben»-kampanje fra 2021 og DNB sitt innstikk i Kapital med «Kapitalgapet» fra 2019.

I tillegg kommer aktører som ved å legge til nye elementer i tradisjonelle kanaler, gjør det enklere for kundene å gjennomføre et kjøp i beslutningsøyeblikket.

QR-koder er et godt eksempel på et forenklingsverktøy som har fått «en ny vår». 8 av 10 nordmenn benyttet QR-koder i løpet av Koronapandemien (kilde: Carat og Dentsu på oppdrag fra Posten og Bring, oktober 2021).

Fra å være nokså lite brukt fram til februar 2020, skøyt bruken til værs da Norge stengte ned.

Plutselig innså myndigheter og annonsører at QR-koder er et enkelt virkemiddel for å forenkle kundereisen. De små, skannbare firkantene fikk over natten fortjent missing link-status for å koble analoge eller statiske annonsekanaler som TV, print og utendørsannonser med den digitale og mobile verden.

Vi har sett flere annonsører ute i den store verden ta i bruk QR-koder i år, og det hele toppet seg da Coinbase benyttet QR-kode som sitt bærende element i TV-reklamer under årets Superbowl.

Angivelig skal disse reklamefilmene og QR-kodene ha generert over 100 millioner besøk til nettsiden deres. Noe som definitivt overgikk Coinbase sine forventninger da serveren deres ikke klarte å ta imot all trafikken og knakk sammen.

I Norge brukte NRK for første gang en QR-kode fra Vipps på TV-skjermen under støttekonserten for Ukraina i mars.

Forrige uke gikk Vipps-sjef Rune Garborg ut i sosiale medier og fortalte om selskapets nye QR-kode-generator. I den kan kunder lage sine egne QR-koder som legges på utendørsannonser, kundebrev, reklame i postkassa og andre kanaler som treffer kunden å handle i beslutningsøyeblikket.

Løsninger for norske annonsører handler ofte om å finne åpninger i nye kanaler. Og som lærdommen fra de siste årene har lært oss – noen ganger handler det om å se på mulighetene som bor i innovasjon i satte kanaler.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS